ЕК глоби Мастъркард с 570 млн. евро

Компанията е злоупотребила с господстваща позиция, твърди Брюксел

ЕК глоби Мастъркард с 570 млн. евро

Европейската комисия наложи глоба от 570 млн. евро на компанията за финансови услуги Мастъркард (Mastercard) за изкуствено завишаване на цените на картовите разплащания, което е ощетило потребителите и търговците в Европейския съюз, предадоха световните агенции.

Според Брюксел Мастъркард е попречила на достъпа на търговците до трансгранични услуги на картови разплащания, нарушавайки правилата срещу злоупотребата с господстваща позиция.

Става дума за таксите за покупки с кредитни карти. При всяка трансакция банка на търговеца плаща междубанкова комисиона на банката, с чиято карта се извършва покупката, като разходът е за сметка на потребителите.

Според правилата на Мастъркард местонахождението на търговеца определя коя държава да посочи размера на междубанковата комисиона, като преди 2015 г. имаше големи различия в комисионите в целия ЕС. Това водеше до по-високи цени за търговците и потребителите, до ограничена трансгранична конкуренция и до изкуствено сегментиране на единния пазар на ЕС, твърди комисията.

Брюксел все пак отчита, че Мастъркард е приключила некоректната си практика и е започнала да сътрудничи на евросъюза. В резултат на сътрудничеството глобата е намалена с 10%, отбелязва ЕК.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?