ЕК глоби с близо 280 млн. евро три пивоварни за картел

ЕК глоби с близо 280 млн. евро три пивоварни за картел
Обща глоба в размер на 273,7 млн. евро наложи Европейската комисия на пивоварните “Хайенекен”, “Гролш” и “Бавария” за това, че са договорили картелни цени в Холандия на своите продукти, съобщи ББС в сряда.

Между 1996 и 1999 година трите производителки на бира, заедно с ИнБев, са имали многобройни неофициални срещи, на които са координирали  увеличения на цените на продавана в Холандия бира. ИнБев обаче не е санкционирана, защото предоставила на ЕК важна информация за картелната практика.

Топ-мениджърите на тези компании прекрасно са знаели, че действат незаконно, но са правили това и се опитали да избегнат отговорност, опитвайки се да заличат следите си, заяви еврокомисарят за защита на конкуренцията Нели Крус.

Най-голямата глоба трябва да плати “Хайнекен” - 219 млн. евро, “Гролш” трябва да плати 31,7 млн. евро,  “Бавария” - 22,9 млн. евро.

Делото срещу холандските пивовари е част от широкото разследване, започнало през януари 2000 г. на бирения пазар на европейските страни. В Холандия скрити проверки са направени два месеца по-късно и в момента ЕК разполага със сведения,  потвърждаващи, че картелното споразумение е станало в периода между 1996 и 1999 г.

Очаква се санкциите да бъдат оспорвани. От “Бавария” вече обявиха, че ще контестират глобата.

Брюксел води активна борба срещу картелните цени. През 2001 г. бившият собственик на пивоварната “Кроненберг” – група на компанията “Данон”, бе глобена с 91 млн. евро за картелно споразумение с белгийската “Интербрю”, която се трансформира в ИнБев след сливане с бразилската АмБев.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?