ЕК глоби с милиард евро производителя на чипове "Куалком"

Санкцията е заради сделка с "Епъл" да ползва само негови продукти

ЕК глоби с милиард евро производителя на чипове "Куалком"

Европейският антитръстов регулатор удари американския гигант в производството на чипове "Куалком" (Qualcomm) с глоба от 997 млн. евро (1.2 млрд. долара), заради това, че през 2011 г. компанията е платила на "Епъл" ( Apple) за да използва само неговите чипове в телефоните "Айфон" (iPhone) и "Айпад" (iPad), съобщиха световните агенции в сряда.

Санкцията идва след разследване, започнало през 2015 г. и обхванало период от 2011 до 2016 г., което установило, че с постигането на споразумение с Apple през 2011 г. "Куалком" е злоупотребил с господството си на пазара.

"Куалком" е платил милиони долари на ключовия си клиент "Епъл", за да не купува чипове от конкурентите му. И това плащане не се е изразявало само в отстъпка в цената, а е включвало условие "Епъл" да използва само техни чипове за всички свои айфони и айпади", заяви еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер в сряда.

Сделката включва комплекти от електронни компоненти в интегрална схема, които позволяват на смартфони да изпращат и получават гласови повиквания и данни по мобилни мрежи, за използване при видео разговори и използване на интернет.

"Това означава, че нито един от конкурентите не би могъл ефективно да се състезава с "Куалком" на този пазар, независимо колко добри са техните продукти", допълни тя. По думите ѝ гигантът е утвърдил пазарните си позиции като незаконно е изключил от пазара своите конкуренти за повече от пет години. От друга страна са били ограничени потребителите и другите компании от по-голям избор и иновации.

Разследването разкрило също така вътрешна документация, според която в проверявания период на няколко пъти "Епъл" е смятала да смени "Куалком" с основния ѝ конкурент "Интел" (Intel)=

Глобата представлява 4.9 процента от оборота на "Куалком" за 2017 г., обявиха от Еврокомисията.

Това е поредният антимонополен удар на ЕС срещу технологичните гиганти в САЩ, както и нов удар за водещия световен доставчик на чипове за смартфони "Куалком" след друга антитръстова глоба от 800 млн. долара, наложена миналата година от тайванските власти.

В момента "Куалком" и "Епъл" се намират в сериозен съдебен спор за патенти и възнаграждения. Производителят на "Айфон" заведе съдебно дело в САЩ през януари 2017 г., обвинявайки "Куалком" в злоупотреба с пазарната си мощ за някои мобилни електронни компоненти в интегрална схема, за да поиска несправедливи възнаграждения.

Споделяне

Още от Бизнес

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?