ЕК глобява Фейсбук със 110 млн. евро заради сделката за WhatsApp

ЕК глобява Фейсбук със 110 млн. евро заради сделката за WhatsApp

Антимополните органи на Европейския съюз (ЕС) глобят "Фейсбук" (Facebook) със 110 млн. евро заради предоставянето на подвеждаща информация по покупката на приложението за съобщения WhatsApp през 2014 г., докато Европейската комисия е проучвала дали да одобри сделката.

Обявявайки глобата като "пропорционална и възпираща“, Еврокомисията съобщи, че по онова време "Фейсбук" е заявила, че не може автоматично да свързва потребителски профили от едноименната си платформа с WhatsApp, но две години по-късно е стартирала услуга, която прави именно това.

"Комисията е открила, че обратно на твърденията през 2014 г. по време на процеса за разглеждане на сливането, техническата възможност за автоматично свързване на профилите на потребителите във Facebook и WhatsApp вече е съществувала през 2014 г., а екипът на "Фейсбук" е бил наясно с тази възможност“, заявяват от Брюксел.

"Днешното решение изпраща ясен сигнал към компаниите, че те трябва да се съобразяват с всички аспекти от правилата на ЕС по сливанията, включително задължението да осигуряват вярна информация“, заяви еврокомисар Маргрете Вестагер, отговорна за антитръстовата политика. "Комисията трябва да може да взима решения за ефектите на сливанията върху конкуренцията при пълно познаване на точните факти“.

Глобата няма да отмени решението на Комисията да даде зелена светлина за покупката на WhatsApp и не е свързано с други разследвания по въпроси за защитата на данните, добавят от Комисията.

Евросанкцията идва след като Фейсбук получи отделна санкция за 150 хил. евро от френските власти заради това, че социалната мрежа не е успяла да предпази информацията на потребителите и тя е станала достъпна за рекламодатели.

Миналата седмица пък италианските антитръстови органи обявиха 3 млн. евро санкция за Фейсбук, защото задължавала потребителите са споделят личните си данни със социалната мрежа.

Споделяне

Още от IT

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?