ЕК готова на преговори за удължаване на ИСПА

ЕК готова на преговори за удължаване на ИСПА

Европейската комисия (ЕК) е готова да преговаря за удължаване на срока на действие на предприсъединителната програма ИСПА, но още не е получила официално искане от България, заяви в сряда говорителят на комисията Денис Абът, цитиран от БТА

За удължаването с година на програма ИСПА пръв миналата седмица спомена транспортният министър Александър Цветков. Ако срокът ѝ на действие се прекрати в края на 2010 г., както е по договор с ЕС, страната ни ще загуби 70 млн. евро за строежа на Дунав мост II. Завършването му се отложи за 2011 г. Застрашени от загуба на европейско финансиране са и редица ВиК-проекти по програмата, сред които и водният цикъл на София.

Въпросът за просрочването на ИСПА е бил повдигнат пред ЕК и от заместник-министъра на транспорта Ивайло Московски по време на посещение на служители на комисията в София на 6 август.

Идеята е крайният срок за изпълнение на проекти по линия на ИСПА да бъде удължен с една година, до 31 декември 2011 г. Досега обаче не сме получили официално искане, каза още Денис Абът.

По данни на Европейската комисия по линия на предприсъединителната програма ИСПА България трябва да получи до края на 2010 година 455.157 млн. евро.

В случай, че дойде официално искане за удължаване на срока, ЕК е готова да го проучи много внимателно, тъй като подобно действие ще изисква промяна във вече договорените условия по изпълнението на предприсъединителната програма ИСПА.

Денис Абът добави, че удължаването на срока не е невъзможно, но подобни искания от други страни членки на Европейския съюз не са били одобрени, тъй като ЕК следва твърдо политиката усвояването на европейски средства да става при ясно договорени и изпълняване правила.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?