ЕК готви директива за прозрачност на заплатите

Българската жена ще взима равна заплата с мъжете през 2097 г.

ЕК готви директива за прозрачност на заплатите

На 15 декември Европейската комисия се очаква да обяви законодателно предложение за въвеждане на задължителна прозрачност на заплатите в частните фирми и публичния сектор на държавите членки.

Това става ясно от индикативната програма на комисията до края на годината. Така наречената "Директива за прозрачност на заплащането" се очакваше на 4 ноември, но бе отложена за средата на декември.

Прозрачността на заплатите се въвежда с цел да се преодолее дискриминацията при заплащането на мъжете и жените. "Еднакво заплащане за еднаква работа" е един от водещите принципи на ЕС. Жените често не са наясно с дискриминацията при заплащането в организациите, в които работят. Липсата на прозрачност на заплатите не дава възможност да се оценят причините за неравенството в заплащането", твърди Европейската комисия.

Премахването на дискриминацията в заплащането бе обявено като приоритет в мандата на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен. В последните години комисията имаше препоръчителни правила на прозрачност на заплатите, но се оказа, че въпреки това 13 държави от съюза, предимно от Централна и Източна Европа, нямат никакви стандарти за прозрачност на възнагражненията. Такива липсват в България, Кипър, Чехия, Хърватия, Унгария, Латвия, Полша, Румъния, Словакия и др. Затова комисията е решила да въведе задължителни правила за съюза.

Бъдещата евродиректива няма да съдържа изискване за публикуване на индивидуалните заплати на служителите, а по-скоро на нивото на заплащане за определена позиция в корпорациите и организациите.

"Заради липсата на прозрачност в заплащането дискриминацията не може да се установи и жертвите ѝ няма как да подадат жалби", посочва Европейската комисия.

Междувременно, на 5 октомври Европейската конфедерация на синдикатите представи проучване, според което при сегашните темпове разликата в заплащането на половете в ЕС няма да бъде премахната до началото на следващия век – 2104 година средно за съюза. "Ножицата" между заплатите на мъжете и жените се е затворила с едва 1% за последните осем години – от 15.8% през 2010 г. на 14.8% през 2018 г.

В България обаче неравенството се е увеличило – от 13% разлика през 2010 г. на 13.5% през 2018 г. Това означава, че най-малко 77 години ще са нужни на страната за преодоляване на половото неравенство, ако то изобщо тръгне в посока свиване.

Жените в Германия и Чехия пък ще чакат до 2121 г. за еднакво заплащане. Най-бавно разликата се затваря във Франция (0.1% от 2010 г.) и ако това продължи, на страната ще са ѝ необходими над 1000 години, за да постигне равенство, сочат още данните на конфедерацията.

Жените в други девет държави ще трябва да изчакат до втората половина на този век. Най-бързо неравенството ще изчезне в Румъния, Люксембург и Белгия - съответно през 2022, 2027 и 2028 г.

"Големият бизнес обича да се преструва, че постигаме напредък в намаляването на разликата в заплащането между половете чрез доброволни мерки. Но жените биха чакали над 100 години за равно заплащане в Европа, ако промяната продължи със сегашните си темпове. Жените, които са работили на първа линия по време на кризата Covid-19 в системно подценявани грижи, трябва да получат справедливост. Урсула фон дер Лайен повдигна надежда за реална промяна с обещанието си да обвърже мерките за прозрачност на заплащането в рамките на 100 дни, но това изглежда се изплъзва от дневния ред под натиска на онези, които са настроени срещу жените и равенството. Призоваваме председателя на Комисията да подкрепи комисар Дали и да даде приоритет на мерките за прозрачност на заплащането, които са спешно необходими за постигане на реален напредък към равенството. Предлагаме пълната подкрепа на синдикатите", коментира зам.-генералният секретар на Европейската конфедерация на синдикатите Естер Линч.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес