ЕК готви "неустоима оферта" за членство в еврозоната

ЕК готви "неустоима оферта" за членство в еврозоната

Европейската комисия ще обяви следващата седмица неустоима оферта към държавите извън еврозоната, която цели да направи по-привлекателно за тях приемането на еврото.

Това стана ясно от изказване на комисаря по икономическите въпроси Пиер Московиси.

"Ще се опитаме да създадем рамка, която е достатъчно привлекателна, или както казват във филмите - "предложение, което не може да се откаже“, заяви Московиси в отговор на журналистически въпрос по повод неговото предложение за "завършване на икономическия и валутен съюз към 2025 г.“, предаде Ройтерс във вторник.

Очаква се конкретните предложения да бъдат обявени следващата седмица в доклад за бъдещето на еврозоната, който е част от по-широкия план на комисията за подсилване на ЕС след Брекзит и на фона на нарастващия евроскептицизъм.

Според основополагащите договори за ЕС държавите в него са длъжни да приемат еврото, като изключение е предвидено само за Великобритания и Дания.

В момента зоната на единната валута се състои от 19 държави, а след напускането на Великобритания извън нея ще останат Дания, България, Хърватия, Чехия, Унгария, Полша, Румъния и Швеция.

Част от тези страни по собствено желание не правят постъпки към приемане на еврото, докато друга част, сред които и България, имат силен стремеж да се присъединят към "елитния клуб“, но засега европейските институции не ги допускат.

По думите на Московиси държавите трябва постепенно да се придвижват към приемане на еврото като своя валута, но ЕК няма нито правомощията, нито намерението да ги насилва да го направят до определена дата.

Според агенция Ройтерс, която цитира изследване на "Евробарометър“ от декември, общественото мнение в Полша, Великобритания, Чехия, Швеция, Дания и България е против въвеждането на еврото, докато подобен ход среща подкрепа сред унгарците, хърватите и румънците.

В България има почти пълен консенсус сред финансовия и политическия елит, че правилният курс на страната е към членство в еврозоната. В последните месеци финансовият министър Владислав Горанов коментираше, че страната не трябва да упражнява непремерен натиск и да предприема изпреварващи едностранни ходове по този въпрос, защото едва в последно време европейските лидери са станали по-отворени към идеята да приемат България в "клуба на богатите“ и трябва да се действа с "тиха дипломация“. Официалната позицията на Европейската централна банка е, че България не изпълнява критериите за еврозоната. Едно от условията за приемане на еврото е страната да престои поне две години в т. нар. "чакалня“, тоест "Валутно-курсовия механизъм II“ (ERM II).

Смята се, че членството на България в еврозоната ще донесе повече финансова стабилност и по-ниски лихви и стратегически ще постави страната в елита на Европа, а не във втората или третата скорост на съюза. От друга страна обаче, членството е свързано със солидни суми, които държавата трябва да преведе и да гарантира за попълване на спасителните фондове на валутния съюз.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?