ЕК готви спешна хуманитарна помощ за Гърция, Скопие предупреди, че ще затвори балканския маршрут

Меркел: Трябва да се върнем възможно най-скоро към Шенген

Европейската комисия (ЕК) предприе спешни мерки, за да не допусне хуманитарна катастрофа в Гърция, която е залята от бежанци. Брюксел готви хуманитарна помощ за над 700 млн. евро, която да бъде разпределена сред всички държави членки, но приоритетно за Гърция.

Малко по-рано гръцкото правителство поиска 480 млн. евро помощ и представи план за приемането на 100 000 бежанци.

Десетки хиляди мигранти са блокирани на гръцка територия, след като страните по т.нар. балкански маршрут към Западна Европа ограничиха транзита.

Гърция предупреди, че заради ограниченията, които Македония въведе по границите си, в страната може да се окажат блокирани около 70 хиляди души.

Скопие може изцяло да затвори границата с Гърция

Македонският президент Георге Иванов каза в интервю за германското списание "Шпигел", че страната му може да затвори изцяло балканския маршрут.

Иванов заяви, че когато Австрия достигне лимита си от 37 500 влезли мигранти, Македония ще затвори границата си с Гърция, което ефективно ще спре балканския път към Западна Европа.

"Имаме нужда от политическо решение сега. "Скоро" ще е твърде късно. Австрийският таван от 37 000 ще бъде достигнат“, заяви Иванов.

Ефектът на доминото се задейства заради решението на Австрия едностранно да ограничи дневния транзит през своя територия до 3200 души. След това страните по маршрута решиха да пропускат през границите си само по 580 бежанци на ден, за да предотвратят струпването им.

Напрежение в граничния район

Вече около 8500 мигранти се намират на гръцко-македонската граница при влошаващи се условия на живот в лагер, който е предназначен само за 1500 души.

Пропускателният пункт при Идомени бе затворен за 24 часа след вчерашните протести и сблъсъците с полицията на отчаяни мигранти, които искат да продължат пътя си към Западна Европа.

През нощта в района пък е валял дъжд, пораждайки сериозни рискове за здравето на тези, които са без подслон.

ЕК обяви, че е разтревожена от случващото се по македонско-гръцката граница.

"Македонските власти трябва да пазят границите, но за нас картината показва, че единственото работещо решение е общо и европейско", добави говорителят ма ЕК Маргаритис Скинас.

Ситуацията с бежанците на пристанището в Пирея също се влошава. В момента близо 5000 бежанци се намират на пътническите терминали и в пристанищните складове, а на гръцките острови чакат още хиляди, които искат да продължат към Пирея.

Спешна среща на върха на ЕС следващия понеделник

"Телевизионните кадри с мигранти, които отчаяно се опитват да стигнат до Западна Европа през Балканите, подчертават спешната необходимост от европейската среща на върха следващия понеделник за справяне с миграционната криза в ЕС", заяви германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от Ройтерс.

"Тези кадри всекидневно ни показват ясно, че са нужни разговори", каза пред репортери Меркел след среща в Берлин с хърватския премиер Тихомир Орешкович, като отбеляза, че поддържа редовен контакт с гръцкия премиер Алексис Ципрас.

Трябва да се справим с трудната ситуация в Гърция и възможно най-скоро да се върнем към шенгенската система, посочи канцлерката.

На ръба на хуманитарна криза

Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) предупреди, че "Европа е на ръба на една до голяма степен предизвикана от самата нея хуманитарна криза".

В изявление ВКБООН настоя за по-добро планиране и настаняване на всички мигранти, блокирани в Гърция. Агенцията на ООН призова страните от ЕС да подобрят процедурите по регистриране на кандидатите за убежище и за обработка на документите им както на национално равнище, така и чрез европейски схеми за разпределение.

Над 131 700 бежанци са прекосили Средиземно море тази година - повече, отколкото през цялата първа половина на 2015-та.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?