ЕК харесала преработения проект за отпадъците на София

Европейската комисия е разгледала преработения вариант на проекта за управление и обезвреждане на отпадъците на София и е установила, че че с него столицата ще успее да се справи с покриването на европейските стандарти за управление на битовите отпадъци. Това съобщиха във вторник от правителствената пресслужба.

 

"Тази версия на проекта се основава на по-добра концепция, която, на първо място, ще позволи да се увеличи целевото количество на рециклираните отпадъци чрез тяхното по-ефикасно третиране в завод за механично-биологична обработка. На второ място, чрез новия проект се избягва транспортирането на отпадъците на далечни разстояния, тъй като в него се предвижда енергията от остатъчните отпадъци (след сортиране) да се оползотворява в ТЕЦ-София", пише в съобщението.

 

От Министерския съвет припомнят, че в момента "Топлофикация-София" проучва възможностите за оборудване на електроцентралата с необходимите технически и екологични съоръжения за изгаряне на отпадъците. Това ще бъде първата стъпка към допълнителен проект, за който се предвижда също да бъде съфинансиран от Европейския съюз към края на настоящия финансов период или в самото начало на следващия.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?