ЕК: Хърватия трябва да си напише домашното, за да влезе в ЕС

Хърватия трябва да си напише домашното преди да се присъедини към Европейския съюз следващото лято, заяви еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле в интервю за германското списание "Шпигел", цитирано от БТА.

 

Фюле заяви, че мониторинговият доклад на Европейската комисия, оповестен по-рано този месец, е бил сигнал за събуждане на Загреб, подчертавайки, че присъединителният процес може да бъде спрян във всеки момент.

 

Искахме да събудим Хърватия с нашия последен доклад, заяви Фюле.

 

Хърватия трябва да си напише домашното в областите политика в областта на конкуренцията, правосъдие и основни права, добави той.

 

Фюле потвърди, че проблемите с България и Румъния са довели до нов подход към разширяването.

 

След присъединяването /на Румъния и България/ въведохме нов мониторингов механизъм, за да сме сигурни, че страната ще действа в съответствие с европейските отговорности във всички области след като се присъедини към ЕС, каза Фюле.

 

Еврокомисарят отбеляза, че членките на ЕС са директно ангажирани в присъединителния процес, добавяйки, че страните от ЕС могат, ако се окаже, че има изисквания, които страната не е изпълнила, да забавят или спрат процеса във всеки момент.

 

Фюле изрази увереност, че Загреб е на правилния път за присъединяване към ЕС следващото лято. Убеден съм, че страната ще направи необходимите подобрения навреме, каза той.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани