ЕК: Хърватия трябва да си напише домашното, за да влезе в ЕС

Хърватия трябва да си напише домашното преди да се присъедини към Европейския съюз следващото лято, заяви еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле в интервю за германското списание "Шпигел", цитирано от БТА.

 

Фюле заяви, че мониторинговият доклад на Европейската комисия, оповестен по-рано този месец, е бил сигнал за събуждане на Загреб, подчертавайки, че присъединителният процес може да бъде спрян във всеки момент.

 

Искахме да събудим Хърватия с нашия последен доклад, заяви Фюле.

 

Хърватия трябва да си напише домашното в областите политика в областта на конкуренцията, правосъдие и основни права, добави той.

 

Фюле потвърди, че проблемите с България и Румъния са довели до нов подход към разширяването.

 

След присъединяването /на Румъния и България/ въведохме нов мониторингов механизъм, за да сме сигурни, че страната ще действа в съответствие с европейските отговорности във всички области след като се присъедини към ЕС, каза Фюле.

 

Еврокомисарят отбеляза, че членките на ЕС са директно ангажирани в присъединителния процес, добавяйки, че страните от ЕС могат, ако се окаже, че има изисквания, които страната не е изпълнила, да забавят или спрат процеса във всеки момент.

 

Фюле изрази увереност, че Загреб е на правилния път за присъединяване към ЕС следващото лято. Убеден съм, че страната ще направи необходимите подобрения навреме, каза той.

Споделяне
Още по темата
Още от Балкани

Как оценявате кризисните икономически мерки на правителството?