ЕК и Франция омаловажават декларацията в подкрепа на САЩ

Европейската комисия заяви днес, че не придава толкова голямо значение на декларацията на 8-те европейски ръководители, които изразиха подкрепа за САЩ в иракската криза, предаде АФП, цитирана от БТА.

Няма противоречие между тази декларация и текста, който бе одобрен от Съвета на министрите на ЕС в понеделник, каза говорител на ЕК.

В понеделник Петнайсетте се обявиха единодушно за продължаване на инспекциите в Ирак и призоваха иракския президент Саддам Хюсеин да сътрудничи по-активно с инспекторите.

Днес в декларация, пубикувана в 12 европейски вестници, ръководителите на пет страни от ЕС /Великобритания, Испания, Португалия, Италия и Дания/ и три страни-кандидатки /Полша, Чехия и Унгария/ призовават Запада да застане зад САЩ в кризата около Ирак.

Франция също омаловажи декларацията на осемте, като подчерта, че това "не е изненада". В текста има много неща, под които Франция би могла да се подпише, особено по отношение на разоръжаването на Ирак. Това е цел, която всички споделяме, каза говорител на президента Ширак. Според него въпросът е за средствата, с които това може да се постигне. "При сегашното състояние на нещата нищо не оправдава военно действие срещу Ирак", подчерта говорителят.

Германия призова да се изработи обща европейска позиция за мирно решаване на иракската криза, предаде АФП.

Съюзът е силен, когато има обща позиция. Германия е съгласна с гръцкото председателство на ЕС, че трябва да изработим обща европейска позиция за мирно решаване на кризата, каза говорител на правителството.

Гърция, която е ротационен председател на ЕС, заяви днес, че не е била уведомена, нито поканена да се включи в общото писмо на осем европейски ръководители за иракската криза, публикувано днес в 12 европейски вестника, предаде АФП.

Говорителят на гръцкото външно министерство Панос Беглитис съобщи, че премиерът Костас Симитис е бил информиран за инициативата късно снощи от унгарския министър-председател Петер Медеши, който е на официално посещение в Атина.

Европейският парламент обяви днес в Брюксел, че е против всякакви едностранни военни действия в Ирак, предаде АФП.

В резолюция, приета с 287 гласа за и 209 против, европарламентаристите изразяват мнението, че "превантивен удар би противоречал на международното право".

"Нарушенията на резолюция 1441, установени до момента от инспекторите по въпроса с оръжията за масово унищожение, не оправдават предприемане на военна акция", се казва в приетата от парламента резолюция.

Споделяне

Още от Свят

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?