ЕК и Полша в спор за процедурата, която може да лиши Варшава от право на глас в ЕС

ЕК и Полша в спор за процедурата, която може да лиши Варшава от право на глас в ЕС

Европейската комисия направи рядък жест, като коментира изявления на представител на правителство на държава от ЕС. Комисията взе отношение към интервю на министъра на външните работи на Полша Витолд Вашчиковски, предаде БТА от Брюксел.

Министърът бе цитиран наскоро с коментара, че Полша няма проблем с ЕК, а с един еврокомисар - зам.-председателя на институцията Франс Тимерманс. В последните месеци Тимерманс води преговорите с Варшава, свързани с неяснотите около върховенството на закона и съобразяването на полското законодателство с правото на ЕС.

Според Вашчиковски ЕК е бюрократична и назначена институция, а Тимерманс изглежда е предприел кръстоносен поход срещу Варшава. По неговите думи на ЕК липсва легитимност, защото тя не е била излъчена чрез избори.

Говорител на институцията днес изрази съжаление, че министър от ЕС не разбира ролята на комисията, нейната структура и компетенции. Комисията е съвместен орган и всички решения се взимат заедно от всички еврокомисари. Всички комисари са избрани от Европейския парламент, а евродепутатите са избрани в преки избори. ЕК защитава общия интерес на своите 28 държави и върховенството на закона. Бихме се радвали всички правителствени представители в изказванията си да отчитат тези факти, посочи говорителят.

Правителството на полската партия "Право и справедливост" бе съставено преди две години. Оттогава властите във Варшава приеха законови промени, с които предизвикаха ЕК да открие наказателна процедура. Тази процедура може да завърши с отнемането на гласа на Полша в Европейския съвет.

Същевременно полското правителство предизвика втори конфликт покрай преизбирането на Доналд Туск, бивш полски премиер от опозиционната партия "Гражданска платформа", за председател на Европейския съвет. При преизбирането Туск не бе подкрепен единствено от полското правителство.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?