ЕК и Съветът на Европа осъдиха атаката срещу вестник "Заман"

ЕК и Съветът на Европа осъдиха атаката срещу вестник "Заман"

Европейската комисия и Съветът на Европа осъдиха поставянето под държавен контрол на опозиционния турски вестник “Заман“. Преди ден САЩ също изрази “тревогата си“ от заплахата за свободата на словото в Турция.

В неделя Европейската комисия призова Анкара да уважава свободата на медиите. “ЕС няколкократно подчертава, че като държава кандидат на ЕС, Турция трябва да уважава и насърчава високите демократични стандарти и практики, включително свободата на медиите“, се казва в официално изявление от Брюксел.

По същото време генералният секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд призова Турция да защити свободата на медиите. Той припомни, че Турция е учредителен член на Съвета на Европа и е ратифицирала Европейската конвенция за правата на човека, която тя е длъжна да спазва. 

Преди ден прессекретарят на Държавния департамент на САЩ Джон Кирби каза, че САЩ са разтревожени от факта, че в Турция са били затворени няколко големи медии през последната седмица. “Ние призоваваме турското правителство да съблюдава международните норми, а също така и собствената си конституция“, каза Кирби.

В петък турските власти поеха контрол над големия опозиционен вестник “Заман“, след като съдът постанови назначаването на служебно ръководство на изданието. Все още няма разяснения около съдебното решение, но според журналистите на вестника, властите се опитват да закрият медията.

Във вторник в Турция бяха закрити частните телевизионни канали “Каналтюрк“ и “Бугюн ТВ“, вестниците „Бугюн“ и „Милет“, а също така и радиостанцията „Каналтюрк“. В своето официално изявление попечителите обявиха закриването на медиите заради ниски финансови резултати.

В събота полицейските части за борба с безредиците в Истанбул атакуваха за втори път събралите се близо 2000 протестиращи пред редакцията на вестник "Заман". Акцията на властите срещу протестиращите започна още късно в петък и се разви през нощта, като срещу хората бяха използвани сълзотворен газ, водни оръдия и стоп патрони.

В събота протестиращите отново бяха атакувани от униформените с огромни количества сълзотворен газ, вода и пластмасови куршуми, съобщи фотограф на АФП.

Кореспондентът на англоезичната версия на “Русия днес“ Пола Слиър е попаднала насред група, която е била атакувана от полицията, но с няколко жени е успяла да се укрие. След това по улиците на Истанбул редът отново е бил възстановен, но атмосферата остава напрегната. Полицията е заградила редакцията на вестника с кордон от бодлива тел.

Според някои информации вестникът е свързан с живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен. Той и движението му Хизмет са обвинявани от Анкара, че са се опитали да дестабилизират ситуацията в Турция през лятото на 2013 г. и че подкопават властта. "Заман" е силно опозиционно издание и често пъти критикува политиката на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?