ЕК: Има напредък в преговорите за Брекзит

Основният проблем остава риболовът

Урсула фон дер Лайен

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви в сряда, че не може да каже дали ще бъде постигнато търговско споразумение с Великобритания, но напредък в преговорите има и следващите дни ще бъдат критични, предаде Ройтерс.

Великобритания официално напусна ЕС през януари, но двете страни опитват да се договорят за режима на търговските си отношения на стойност близо 1 трилион долара годишно. Преходният период, до края на който трябва да бъде постигната сделка, изтича на 31 декември.

Както вървят нещата, не мога да ви кажа дали ще има сделка или не. Мога обаче да ви кажа, че вече има път към споразумение. Този път може и да е тесен, но го има, заяви Фон дер Лайен пред Европейския парламент.

По думите ѝ е установена посока за напредък по повечето теми, но два въпроса остават висящи - равнопоставения достъп до пазарите и рибарството.

Рибарството е един от най-трудните оставащи въпроси и според председателката на ЕК по него е възможно и да не бъде постигнато споразумение.

Великобритания настоява да поеме контрола над водите си, а ЕС иска да запази достъп до водите, богати на риба.

"Разговорите за риболова все още са много трудни. Понякога има усещане, че няма да успеем да разрешим тези проблеми", каза Фон дер Лайен, заричайки се да продължи преговорите.

Според европейски представител ЕС е отхвърлил британско предложение за поетапен достъп до британските води за период от три години.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?