Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

ЕК: Има задоволителен напредък в изпълнението на споразумението ЕС-Турция

На 4 май комисията ще предложи падане на визите за турски граждани, ако страната изпълни оставащите условия

0 коментара
ЕК: Има задоволителен напредък в изпълнението на споразумението ЕС-Турция

Европейската комисия докладва прилагането на споразумението ЕС-Турция и установи, че е постигнат задоволителен напредък за привеждането му в действие, се казва в съобщение на Комисията, разпространено в сряда. Необходими са непрекъснати усилия и ангажираност за консолидиране на постигнатото до момента и за провеждане на операциите за трайно завръщане и презаселване предвид това, че този аспект от прилагането все още предстои в голяма степен.

През март държавните и правителствените ръководители на ЕС и Турция постигнаха споразумение за прекратяване на незаконната миграция от Турция към ЕС и за законно презаселване на бежанци в Европейския съюз. Този нов подход започна да дава резултати, като се наблюдава рязко намаляване на броя на лицата, незаконно преминаващи Егейско море от Турция към Гърция.

"Първият резултат от сътрудничеството ни с Турция е, че хората започнаха да разбират, че не трябва да търсят съдействие от трафикантите. През последните три седмици се наблюдава рязък спад в броя на незаконните мигранти, което трябва да бъде придружено от откриването на законен канал за презаселване на лицата, нуждаещи се от закрила. Въпреки че е налице задоволителен напредък в началните стадии на прилагането, Комисията ще продължи да се ангажира за гарантиране на цялостното и навременно постигане на напредък по всички елементи на изявлението на ЕС и Турция, включително проектите за сирийските бежанци в Турция, процеса на либерализиране на визовия режим и съблюдаването на европейското и международното право", заяви първият заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс.

В днешния доклад, цитиран от БТА, се заключава, че от 18 март насам е налице задоволителен напредък благодарение на съвместните усилия на гръцките и турските власти, Комисията, държавите членки и агенциите на ЕС за привеждане в действие на споразумението.

Връщането на незконните мигранти в Турция започна на 4 април. Досега съгласно споразумението в Турция бяха върнати 325 незаконни мигранти, пристигнали в Гърция през Турция. Гърция и Турция предприеха редица законодателни изменения с цел гарантиране на пълното спазване на европейското и международното право. Фронтекс изпрати на гръцките острови 318 служители за придружаване и 21 експерти по обратно приемане, които да подпомогнат операциите по връщане. Освен това в горещите точки в Гърция бяха изпратени 25 турски служители за връзка, а на местата на пристигане в Турция бяха изпратени 5 гръцки служители за връзка.

Първите презаселвания от Турция след споразумението се проведоха на 4 и 5 април. Досега в ЕС бяха презаселени 103 сирийски бежанци по схемата 1:1. В тясно сътрудничество между Комисията, държавите членки, EASO, ВКБООН и Турция бяха разработени стандартни оперативни процедури за презаселването, които понастоящем трябва да бъдат финализирани.

Гърция въведе на островите ускорени процедури за обработка на всички етапи от кандидатстването за убежище от първоначалните интервюта до обжалването. Гърция вече изпрати служители, работещи по конкретни случаи, и полицейски служители в съответствие с изискванията на Директивата за процедурите за убежище. EASO изпрати на гръцките острови 60 служители по въпросите на убежището и 67 устни преводачи, които да подпомогнат обработката на молбите за убежище.

Програмирането и подготовката на проекти в рамките на Механизма за бежанците в Турция бяха ускорени. В допълнение към сумата от 1 милиард евро от бюджета на ЕС 16 държави членки изпратиха своите сертификати за финансов принос, покриващи 1,61 милиарда евро от обещаните 2 милиарда евро за периода 2016-2017 г. На 4 март бяха подписани първите договори по Механизма на стойност 77 милиона евро, а на 18 март бяха направени първите плащания.

Постигнатият през началната фаза задоволителен напредък трябва да бъде ускорен през следващите етапи. Комисията ще продължи с цялостния си ангажимент за прилагане на всички елементи на споразумението. Държавите членки трябва да засилят усилията си в подкрепа на Гърция, най-вече предвид нуждата да се обърне особено внимание на децата и на уязвимите групи, като е необходимо поемането на повече ангажименти, както и по-голям брой приети лица, що се отнася до презаселването, преместването и подпомагането на агенциите на ЕС. Държавите членки, които не са изпратили своите сертификати за финансов принос в рамките на Механизма за бежанците в Турция, трябва да го направят бързо.

По същия начин са необходими допълнителни усилия от страна на Турция, за да се гарантира, че нуждаещите се от международна закрила получават помощта, от която най-много се нуждаят.

Изгледите за безвизов режим за Турция

Турция трябва също така да предприеме необходимите мерки за изпълнение на оставащите целеви показатели от пътната карта за либерализиране на визовия режим до края на април с цел премахване на изискванията за виза за турските граждани най-късно до края на юни 2016 г.

На 4 май Комисията ще представи своя трети доклад за либерализиране на визовия режим за Турция и ако тя предприеме необходимите мерки за постигане на оставащите целеви показатели, докладът ще бъде придружен със законодателно предложение за прехвърлянето на Турция в безвизовия списък, се казва в съобщението на ЕК.

Тя не уточни колко от 72-те критерия за визова либерализация е изпълнила Турция досега, но отбеляза няколко сфери, в които остава да се свърши още работа. Те включват намаляване на количеството чакащи обработка молби за убежище, предоставяне на всички бежанци на легален достъп до пазара на труда, затягане на визовите изисквания за страни, носещи висок миграционен риск, предприемане на необходимите стъпки към защита на фундаменталните права и слагане на край на дискриминацията на гражданите на членката на ЕС Кипър, която Турция не признава.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.