ЕК иска България и другите противници на пакта за миграцията да го подкрепят

"ЕС ще изглежда по-слаб и сам ще се изложи на удари", предупреди еврокомисарят Аврамопулос

ЕК иска България и другите противници на пакта за миграцията да го подкрепят

Еврокомисарят по вътрешните работи и миграцията Димитрис Аврамопулос призова държавите в ЕС, които отказват да подкрепят Пакта на ООН за миграцията, между които и България, да ревизират позицията си, защото в противен случай те заплашват единството на съюза и сигурността му.

"ЕС ще изглежда по-слаб и сам ще се изложи на удари", каза еврокомисарят Аврамопулос в интервю за вестник "Ди Велт".

Очаква се пактът да бъде обсъден и гласуван на среща в Мароко на 10 и 11 декември. Той бе финализиран през юли, като тогава само САЩ останаха извън него. След това обаче срещу пакта се надигна остра опозиция сред националистите в Европа. Под натиска на по-малкия коалиционен партньор "Обединени патриоти" и БСП българското правителство също отказа да се присъедини към пакта, макар и да призна, че той може да е полезен за страната.

"Ако ЕС при подписването на пакта не бъде единен, ние ще разочароваме и лишим от увереност нашите партньори в Африка. Освен това, ЕС ще изглежда по-слаб и сам ще се изложи на удари“, отбеляза Аврамопулос.

По думите му целта на пакта е "да се подкрепи сигурността, да се регулира миграцията“ и да се бори с организирания трафик на хора.

"Можем да направим това само, ако работим в тясно сътрудничество с африканските държави. Става въпрос за нова платформа за многостранно сътрудничество в областта на миграцията. Никоя страна и нито един континент не могат да го направят сами. Тези, които отхвърлят пакта за миграция, не го проучиха достатъчно", допълни Аврамопулос.

Документът цели да създаде стратегия за защита на мигрантите, за интегрирането им, за връщането им по родните места и за противодействие на причините, които водят до масова миграция.

Засега обаче България, Австрия, Унгария, Чехия, Словакия, Полша, Естония, Италия и други се въздържат да го подкрепят.

"Не разбирам причините за отказа, тъй като документът не е задължителен за изпълнение и не задължава с нищо никого", каза Аврамопулос.

Пактът не е обвързващ, няма задължителен характер и държавите могат да се присъединят към него по всяко време. Освен това има възможност това да стане частично, само по отделни мерки.

Всичко това бе обяснено и от външния министър Екатерина Захариева, което не попречи в България да се развие скандал около пакта, напомнящ за истерията около Истанбулската конвенция.

"Призовавам всички засегнати държави от ЕС да преосмислят отхвърлянето на пакта за миграция на ООН през идните дни и все пак да се споразумеят. Това би било много важно", каза още еврокомисарят.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа