Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

ЕК иска да се разследват съмненията за корупция във ВСС

43 коментара
ЕК иска да се разследват съмненията за корупция във ВСС
Междинният доклад на ЕК отчете във вторник като "малобройни“ резултатите,  постигнати от съдебната власт, по дела за корупция на високо равнище и организирана престъпност. Според ЕК е необходимо цялостно разследване на твърденията за сериозна корупция, свързани с назначения на високи постове в съдебната система и засягащи членове на ВСС. В същото време комисията оцени като "похвални" инициативи от последните шест месеца, които показват "желание за реформа“.

В междинния технически доклад на ЕК по Механизма за сътрудничество и проверка в областта на правосъдието и вътрешния ред са посочени предприетите мерки от правителството и описани притеснителни практики. Акцентира се на скандала "Красьо" във Висшия съдебен съвет без да се посочва конкретно името на митичния бизнесмен медиатор на съдебната система. Отразени са и нов случай на улично убийство от януари (б.ред. Боби Цанков) и законодателните инициативи на управляващите.

В доклада се посочва, че преди следващата оценка през юли е необходимо да се предприемат по-бързи и по-всеобхватни административни действия във връзка с опасенията на комисията относно нередности, конфликт на интереси и измами при усвояване на средства от фондовете на ЕС.

Похвални инициативи, но недостатъчни

Европейската комисия отчита, че през последните шест месеца България е предприела редица важни инициативи, които са "похвални" и показват желание за реформа. Комисията отбелязва обаче, че тяхната стойност може да се оцени единствено с оглед на ефективния им принос към борбата срещу корупцията и организираната престъпност, след като бъдат осъществени.

ЕК отбелязва, че, за да постигне значим брой практически и измерими резултати, България трябва да засили още повече своите усилия за реформа. Реформите, препоръчани от Комисията през юли 2009 г., трябва да се превърнат в национален приоритет, като е необходимо те да бъдат предприети в повече области, за да бъде осъществена задълбочена реформа на съдебната система.

Докладът отчита, че от средата на 2009 г. са извършени редица арести и предприти разследвания във връзка с организирани престъпни групи.

В доклада се посочва, че на 5 януари 2010 г. в София бе убит евентуален свидетел по важно дело, свързано с организираната престъпност. Като цяло разглежданите от съда дела за организирана престъпност отбелязват слаб напредък от средата на 2009 г. и за същия период не е докладвано за издадени присъди.

Докладът отразява и решението да се укрепят структурите за съдебно преследване в борбата срещу тежките престъпления, като използването на съвместни екипи за разследване се разшири, за да обхване някои приоритетни случаи, свързани с корупция на високо равнище и организирана престъпност. Освен това България е предприела структурна реформа на Националната агенция за приходите и агенция "Митници“ и е започнала работа по всеобхватна стратегия за борба срещу корупцията и организираната престъпност.

До началото на март се отбелязват общо шест предявени обвинения, в т.ч. срещу двама бивши министри, двама членове на Народното събрание и един бивш директор на държавна агенция.

България е укрепила и капацитета на съвместния екип за разследване за противодействие на злоупотребата със средства от фондовете на ЕС и докладвала, че от общо 125 дела, разследвани от екипа през 2009 г., 108 случая са били предадени на съда.

В доклада се отбелязва и приетата от Министерския съвет "амбициозна“ стратегия за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност, която ще бъде прилагана в целия публичен сектор с помощта на план за действие и с чуждестранна подкрепа.

Нередностите в обществените поръчки остават

ЕК продължава да отчита недостатъчен контрол на административно равнище за предотвратяване на нередности и откриване на административни нарушения.

България трябва да засили административните усилия за предотвратяване на нередности в областта на обществените поръчки и да предприеме последващи действия относно опасения, свързани с усвояването на средства от фондовете на ЕС.

"Ще бъде важно резултатите от парламентарната дискусия относно измененията на Закона за обществените поръчки да гарантират ефективна защита срещу измами и корупция в областта на обществените поръчки", се посочва в доклада.

Репутацията на съдебната система бе подкопана

От ЕК посочват, че през втората половина на 2009 г. репутацията на съдебната система е била подкопана от подозрения за тежка корупция при назначения на висши длъжности и тези случаи трябва да бъдат задълбочено проучени. Тогава са станали обществено достояние твърдения за търговия с влияние и корупция във връзка с назначаване на висши магистрати, засягащи членове на ВСС.

От ЕК посочват обаче, че тъй като прокуратурата не е открила наказателно производство срещу нито един от засегнатите магистрати, твърденията не са могли да бъдат проверени по същество.

ЕК отбелязва, че атестирането на магистратите продължава да бъде обект на критики, тъй като повечето магистрати получават най-високите оценки.

Забавянето на делата продължава

Висшият съдебен съвет продължи да следи хода на дела от широк обществен интерес по отношение на бързината на тяхното разглеждане в съдебната фаза. От петдесет такива дела за девет е било докладвано, че е издадена присъда. Осем от деветте присъди са били издадени през първата половина на 2009 г., а последната – през юли 2009 г. Не е докладвано относно размера на наказанията, нито дали присъдите са били приведени в сила, се отбелязва в доклада.

За някои дела ВСС е открил причини за забавянето и издал допълнителни препоръки. Въпреки това прекаленото забавяне по някои важни дела е продължило, посочват от ЕК.

Комисията посочва, че Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ВСС) е продължил да отбелязва добри резултати при осъществяване на проверки. В същото време обаче сегашната практика показва, че налаганите от ВСС санкции често са леки. Освен това някои дела са били прекратени поради изтичане на давностния срок.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

43 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. юристи
  #44

  Докато съдебната система не се прочисти страната ни нява да върви напред. Но не ни е ясно как ще стане? Има честни и неподкупни съдии, но са твърде малко. Проказата, която е плъпнала е обхванала голяма част от матистратите, прокурори и следователи.Колкото и да звучи жалко, за да се внесе ред в "къщичката" ни ни трябват магистрати от вън.Само няма да можем да изчистим съдебните обори, защото съпротивата е неистова.

 2. Наблюдател
  #43

  Май ще се наложи все пак една малка част от опашчицата да се пожертвува?Удобен повод за удар по конкуренцията и ново преразпределение на пазара.Същевременно - ПиАр, обилна храна за медиите и потупване по рамото от ЕС !

 3. XY
  #42

  Октопода за съжеление. Всички напъни да се промени нещо ще бъдат напразни докато не се направят необходимите реформи и чистка по всички етажи на съдебната власт, а това става много просто с проверка на имотното състояние на всички съдии и техните семейства тогава ще се види кой кой е.

 4. анонимен
  #41

  СЪДЕБНАТА СИСТЕМА Е ПАРЦЕЛИРАНА НА ФАМИЛЕН ПРИНЦИП. И ТОВА ЗАПОЧНА ОЩЕ ПО ВРЕМЕТО НА КОСТОВ. СЛЕДВАЩИТЕ СЛЕД НЕГО САМО ДОНАЖДАХА С НОВИ ФАМИЛНИ КРЪГОВЕ. НЕПОРУМПИРАН И ПРИНЦИПЕН МАГИСТРАТ БИВА ИЗОЛИРАН ОТ ОБЩНОСТТА И МУ СЕ СЪЗДАВАТ ВСЯКАКВИ ПРЕЧКИ ЗА НОРМАЛНА РАБОТА. СОЧАТ ГО С ПРЪСТ И НЯМА ПЕРСПЕКТИВА ЗА КАРИЕРА. А КОГАТО В СТРАСБУРТ ОТБЕЛЕЖАТ ЛОШО СВЪРШЕНА РАБОТА ОТ СЪДЕБНАТА СИСТЕМА, ПЛАЩА ДЪРЖАВАТА - ОТ БЮДЖЕТА, КОЙТО СЪБИРАТ ОТ ВСИЧКИ НАС.

 5. Карина
  #40

  стига да имаш нещо в главата и да го ползваш по предназначение

 6. Карина
  #39

  той майка, той баща на системата, абе на всичко що се сетите, сладурчета

 7. юрист
  #38

  твърде елементарно поставяте нещата, а и с идеята за "внос" отвън само опровергавате собственото си твърдение, че сте юристи. Реформи в съдебната система трябва да има, но не това е пътят.

 8. друг юрист
  #37

  Вземете първо си оправете правописа пък тогава коментирайте и изказвайте мнения.Защото мен пък ме е срам от такива като Вас.

 9. Анонимен
  #36

  Та има ли по-богати хора от адвокатите в тази държава, пардон, територия? Я да си премерят доходите съдиите и адвокатите, да видите какво ще излезе? Само че адвокатите укриват доходи и това е ясно като бял ден!

 10. тя
  #35

  Тези пък от ЕК, така ли се съдят наши хора.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.