ЕК иска обяснение от България за законови промени, ограничаващи евроконтрола над "Южен поток"

Проектът ще се случи по европейските правила, уверява Драгомир Стойнев

ЕК иска обяснение от България за законови промени, ограничаващи евроконтрола над "Южен поток"

Европейската комисия е изпратила писмо до българските власти, с което иска обяснение за готвените промени в енергийния закон, които имат за цел да изключат българската част от "Южен поток" от обсега на европейското законодателство, съобщи БНР в събота.

Запитването визира одобрените от енергийната комисия в парламента нови текстове в Закона за енергетиката, предвиждащи промяна на дефиницията за "междусистемен газопровод", така че "Южен поток" в българската му част да бъде разглеждан като интерконектор.

Това би изключило българската част от тръбата от обсега на третия европейски енергиен пакет и би отменило задължението тя да бъде използвана не само от "Газпром", но и от други доставчици.

Говорител на Европейската комисия съобщи, че тя е била информирана за готвените законови промени и е обезпокоена дали те съответстват на европейското законодателство. Затова комисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер е изпратил писмо до българския министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

От ЕК уточниха, че на този етап комисията само задава въпроси. В края на миналата година България официално упълномощи Европейската комисия да води преговорите с Русия за промени в междуправителственото споразумение за "Южен поток", които да изчистят несъответствията му с европейското законодателство, припомня БНР.

Малко по-късно в събота икономическият министър Драгомир Стойнев коментира в Хасково, че проектът "Южен поток" ще се случи по европейските правила и няма да нарушава европейското законодателство.

"За нас той е важен, стратегически проект, ще създаде над 5000 работни места. Ще бъде реален стимул за икономическия растеж", каза още Стойнев, допълвайки, че работата ще продължи "по най-прозрачния начин".

"Готвим отговор на г-н Йотингер. Аз исках да бъде уведомен, след като имаме цялостен проект, за да се знае какво ние предлагаме и как променяме законодателството. Този законопроект може да бъде изменен значително, но ще го информирам за нещо, което още не е влязло в пленарна зала", каза още икономическият министър.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес