За да сложи край на антимонополното дело

ЕК иска още отстъпки от "Газпром" за България и други 7 страни

ЕК иска още отстъпки от "Газпром" за България и други 7 страни

Европейската комисия поиска от руския държавен газов концерн "Газпром" да предложи повече отстъпки, за да се сложи край на продължаващото шест години разследване за злоупотреба с монополно положение в осем източноевропейски държави.

"Газпром" трябва да предостави на Еврокомисията допълнителни предложения по уреждането на европейското антимонополно разследване, чиято цел е са осигури свободен поток на газ по конкурентни цени в Централна и Източна Европа, съобщи говорителят на ЕК Рикардо Кардосо след среща на зам.-шефа на "Газпром" Александър Медведев с еврокомисаря по конкуренцията Маргрете Вестагер.

"Днес постигнахме добър напредък по обсъждането на резултатите от пазарните проверки и осигуряване на изпълнение на изискванията на Еврокомисията. Нашите консултации с "Газпром" продължават и на тази основа "Газпром" ще трябва първо да внесе предложение с по-големи ангажименти. Така че предстои още работа", каза Кардосо, цитиран от ТАСС.

Руският монополист "Газпром", който доставя една трета от природния газ на Европа, се опитва да реши случая с отстъпки и да избегне евентуална глоба в размер на 10 процента от оборота му за предходната година. За целта през март 2017 г. компанията се съгласи да отхлаби ценовата си хватка за България, Естония, Литва, Латвия, Полша, Чехия, Словакия и Унгария. "Газпром" пое ангажименти да въведе конкурентно ценообразуване за осемте държави, да им разреши да препродават свободните им количества руски газ чрез реекспорт, да им осигури достъп до западноевропейските газови хъбове и да се откаже от непазарни преимущества, получени за сметка на контрола върху газотранспортната и газоразпределителната инфраструктура.

С някои условия България одобри предложението, разчитайки да спечели "Газпром" на своя страна в плановете си за построяване на газов хъб край Варна. Против сделка с "Газпром" и за налагане на финансови санкции се обявиха Полша, Литва и Естония, Позицията на Чехия, Словакия, Унгария и Латвия не са обявявани публично.

Явно обаче в търсенето на компромис между двата лагера на засегнатите страни, сега ЕК се опитва да постигне допълнителни отстъпки от "Газпром".

От руската корпорация заявиха, че са удовлетворени от резултатите от състоялите се в Брюксел консултации с Европейската комисия по антимонополното дело.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?