ЕК иска от България и частните болници да правят обществени поръчки

Здравният министър вече е внесъл поправка в ЗОП в Министерството на финансите

ЕК иска от България и частните болници да правят обществени поръчки

Европейската комисия иска от България да задължи и частните болници да правят обществени поръчки, когато ползват обществен ресурс. За започналата от ЕК процедура потвърди пред журналисти в четвъртък здравният министър Кирил Ананиев след изслушване в парламентарната здравна комисия по въпросите на лекарственото снабдяване. Изслушването, в което участва и управителят на НЗОК Дечо Дечев беше по повод изнесените от него данни в последните дни за нерационално използаване на обществения ресурс, тъй като частни болници купуват и касата им плаща лекарства на максималните възможни цени. Щетата за НЗОК само от едно такова лекарство е в размер на 800 хил. лева за миналата година, обяви при изслушването Дечев. Винаги, когато болниците купуват лекарства и консумативи без обществени поръчки, цените са много по-високи, заяви Дечев. Думите му бяха подкрепени и от здравния министър Кирил Ананиев, който изнесе данни за още четири медикамента от позитивния лекарствен списък, за които е установено, че пределната им цена, на която се купуват от частните болници без търг, е до 50% по висока спрямо цените, които се постигат при обществените поръчки.

Противно на лансираната теза от частни болнници, че те не трябва да правят обществени поръчки, защото това противоречи на евродиректива, сега се оказва, че страната ни е обект на начален етап на процедура за нарушение на Договора за функциониране на Европейския съюз заради неправилно тълкуване на понятието публично-правна организация. По информация на Mediapool в рамките на процедурата ЕК вече ни е пратила две писма с въпроси, като последното е от 27 ноември и ни дава срок от 2 месеца да отговорим, който изтича в края на януари.

"В момента ЕК очаква да получи отговори от нас на поставените въпроси. По отношение на здравеопазването има два въпроса. Единият е свързан с обществените поръчки от частните болници. Знаете, че вчера поех ангажимент да се провеждат поръчки и в частните болници и вече съм предал такъв текст на финансовото министерство, което е вносител на законопроекта в МС. И вторият въпрос е свързан с чл. 266 ал. 2 от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, който касае т.нар. редки болести, за които няма алтернативно лечение и те да са по линията на ЗОП. Но там ще се боря до последно, защото това са спешни случаи, в които трябва много бързо да се реагира и ако вървим по този закон, можем да изпуснем някой пациент", обясни Ананиев. 

Той заяви, че в писмата си ЕК казва на България, че всички болници – държавни, частни, общински и със смесено участие трябва да прилагат Закона за обществените поръчки, когато работят с обществен ресурс. Затова е дошло конкретно предложение от ЕК и частните болници да правят обществени поръчки.

Това е напълно в разрез с лансираната от частните болници теза, които твърдят, че са освободени от обществени поръчки през 2016 година именно, за да се хармонизира българското законодателство с европейската директива. Тази теза беше лансирана включително и днес по време на изслушването от вносителя на въпросната лобистка поправка Лъчезар Иванов от ГЕРБ, който през 2016 година заедно с депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок, ДПС, АБВ и Патриотичния фронт я внасят и приемат между първото и второто четене на Закона за обществените поръчки.

Според юристи това е неправилно тълкуване на публично-правна организация и частните болници неправилно са извадени от обхвата на ЗОП, заради което сега ЕК е започнала процедура.

По информация на Mediapool България е получила две уведомителни писма от ЕК относно съвпадението на националното законодателсто с правилата на ЕС относно обществените поръчки. Първото е от 24 януари 2019 година. След отговор на България и допълнителни анализи на правилата за провеждане на ОП, ЕК е изпратила на 27 ноември 2019 година ново писмо, с което е поискала допълнителна информаця. България има срок от 2 месеца да отговори на тези аргументи до ЕК, който изтича съвсем скоро - в края на януари. Тези две писма представляват начален етап на процедура за нарушение на чл. 258 от Договора за функциониране на ЕС. Ако комисията, след като получи отговора от България, продължи да смята, че е нарушила договора, ще се произнесе със специално становище по въпроса.

ЕК може да изпрати официално искане за спазване на законодателството на ЕС "мотивирано становище", приканвайки държавата-членка да я информира за предприетите мерки за изпълнение на задълженията в определен срок, който обикновено е два месеца. Ако държава-членка продължава да не спазва законодателството на ЕС, тогава ЕК може да реши да призове държавата-членка пред Съда на ЕС.В около 95 % от случаите на нарушения обаче държавите-членки спазват своите задължения съгласно законодателството на ЕС.

Здравният министър Кирил Ананиев вече обяви, че е внесъл в МФ предложение за промяна в ЗОП, така че и частните болници да правят поръчки. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?