ЕК иска от Гърция допълнителни мерки за свиване на дефицита

ЕК иска от Гърция допълнителни мерки за свиване на дефицита

Европейската комисия поиска в петък Гърция да вземе допълнителни мерки с цел държавният дефицит на страната да бъде намален до 4 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) през 2010 г. Искането бе отправено от новия комисар по икономическите и валутни въпроси Оли Рен, цитиран от БТА.

Бюджетният дефицит на Гърция в момента се равнява на 12.7% от брутния вътрешен продукт, което е над четири пъти по-високо от позволеното в еврозоната ниво.

Дълговете ѝ възлизат на 300 млрд. евро и според изчисление на правителството страната ще трябва да вземе 53 млрд. евро заеми тази година, за да покрие недостига в хазната.

Мерките на Гърция за овладяване на дефицита, както и общото икономическо състояние на страната, ще бъдат обсъдени през март. ЕК ще предложи още мерки, ако е необходимо, заяви говорител на комисията.

Той добави, че Брюксел готви и нови правила за работата на европейската статистическа служба Евростат. Основна причина е, че Гърция е предоставяла заблуждаващи данни за състоянието на държавните си финанси. Това не е позволило проблемът с огромния държавен дефицит на страната да бъде засечен навреме и да се предприемат необходимите бързи действия.

Икономическото състояние на Гърция ще бъде обсъдено и от Съвета по икономика и финанси на Европейския съюз в началото на другата седмица. Ще бъде направен цялостен преглед на бюджетните разходи на страната, включително за военни нужди. Военните разходи ще бъдат преценени с оглед на започналите разговори за купуване на френски фрегати за гръцкия флот, което се смята за неоправдано при сегашното състояние на гръцките държавни финанси.

На състоялия се в четвъртък Европейски съвет бе приета политическа декларация в подкрепа на Гърция за излизането ѝ от кризата, която заплашва не само страната, а и еврозоната. Сега Атина е поставена под строго финансово наблюдение от страна на ЕК, която ще направи първа оценка по мерките за намаляване на държавния дефицит и финансовото стабилизиране на страната през март, изтъкна говорител на ЕК.

Европейската централна банка (ЕЦБ) приветства в петък решението на Европейския съюз за помогне за стабилизирането на гръцката икономика като начин да подкрепи финансовата стабилност в еврозоната, предаде ДПА.

"Потвърждавам, че ЕЦБ ще работи с Европейската комисия при надзора за изпълнение на препоръките от страна на Гърция, както и по предложения за необходими допълнителни мерки. Може да се разчита на постоянната ни готовност в това отношение", допълни Трише.

Германският канцлер Ангела Меркел в четвъртък се е противопоставила на приемането на бърз спасителен план за Гърция на срещата на високо равнище на ЕС, която не успя да да представи конкретни предложения за преодоляване на кризата, твърди британският вестник "Гардиън".

Изданието цитира анонимни източници, според които въпреки показаното германско-френско единство и официалното изявление на ЕС, Меркел се е противопоставила на конкретен спасителен план.

"Германия е "натиснала спирачките" за финансова помощ заради правни основания и по принципни причини", съобщава изданието, цитирайки високопоставен служител на ЕС.

Международният валутен фонд (МВФ) днес се присъедини към ЕС в обещанията за помощ за Гърция, посочва Ройтерс.

"Искаме и можем да подкрепим Гърция по начина, който според гръцките власти е подходящ", заяви Джон Липски, първи заместник-управляващ директор на Фонда.

Според информиран източник, цитиран от Ройтерс, ЕС е поискал експертна помощ от МВФ за разработване на спасителни мерки, но не и пари.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?