ЕК иска от интернет платформите срокове за премахване на опасно съдържание

ЕК иска от интернет платформите срокове за премахване на опасно съдържание

Европейската комисия представи предложенията си за борба с разпространението в интернет на съдържание, свързано с тероризма и словото на омраза, предаде БТА от Брюксел.

Комисията призовава интернет платформите да улеснят подаването на сигнали за опасно съдържание, както и да въведат срокове за неговото премахване. Настоява се платформите да направят така, че да разубеждават онези потребители, които веднъж са нарушили правилата, да повтарят опасните си действия.

ЕК предлага платформите да въведат автоматизирани способи за засичане и премахване на съдържание, което не отговаря на изискванията, като същевременно направят така, че да не се стига до прекалени мерки. Платформите следва да съставят списък от потребители, на които може да се има доверие, и да приемат от тях сигнали за злоупотреби.

Платформите следва да въведат способи за обратна връзка с националните власти, за да може властите да намират лесно и бързо към кого да се обърнат в случай на необходимост от премахване на съдържание. Интернет платформите са призовани да разработят похвати, с които да бъде затруднено връщането онлайн на съдържание, което веднъж вече е било отстранено.

Споделяне

Още от Европа

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?