ЕК иска от САЩ обяснения за програмата за следене на комуникациите

Европейската комисия е поискала от САЩ "обяснения и разяснения" за своите програми за следене на комуникациите, които може да се окажат в противоречие с фундаменталните права на европейските граждани, съобщи Франс прес.

 

Европейският комисар по правосъдието Вивиан Рединг е поискала в писмо до американския министър на правосъдието Ерик Холдър обяснения за програмата "Призма" и други американски програми, включващи събирането и проучването на данни, както и за законите, които разрешават използването на такива програми.

 

Рединг настоява за "бързи и конкретни отговори" дали тези програми са насочени единствено към американски граждани или основно към европейски и чужди граждани, какъв е обхватът им, дали се ограничават до конкретни и индивидуални случаи и по какви критерии се избират те.

 

Комисията напомня, че "спазването на фундаменталните права и на върховенството на закона представлява основата на отношенията между ЕС и САЩ", и че "програмите като "Призма" и законите, които ги разрешават, биха могли да имат сериозни последици за фундаменталните права на европейските граждани".

 

Комисарят ще повдигне въпроса на планирана за петък среща между представители на ЕК и на правителството на САЩ в Дъблин.

 

След разкритията на Едуард Сноудън за строго секретните програми за подслушване на Агенцията за национална сигурност (АНС), Гугъл поиска разрешение от министерството на правосъдието на САЩ да публикува общия брой заявки на правителството за достъп до информация, свързана с националната сигурност.

 

Така Гугъл ще докаже, че не предоставя пълен достъп до данните на потребителите си, съобщи Ройтерс.

 

От изнесената информация стана ясно, че американското разузнаване следи телефонни и интернет комуникации чрез пряк достъп до сървърите на поне девет от най-големите интернет компании като Гугъл, Фейсбук, Скайп и Ютюб. Това разкритие предизвика мегаскандал в САЩ.

 

Междувременно Сноудън, за когото бе съобщено, че в понеделник е изчезнал от хотелската си стая в Хонконг, заяви пред изданието “Саут Чайна Морнинг Пост“, че смята да брани в съда всякакви намерения за екстрадицията му от управлявания от Китай град. “Аз не съм предател, но не съм и герой. Аз съм американец“, казва Сноудън. “Не съм тук да се крия от правосъдието, тук съм да разкрия престъпление“, допълва той. Намеренията му са да поиска от съда и от хората в Хонконг да решат съдбата му.

 

Ако Вашингтон поиска той да бъде екстрадиран, това ще се реши в съда, където Сноудън би могъл да приведе доводи за оставането си в Хонконг, коментират пред Ройтерс адвокати. Според тях обаче най-правилното решение за него може би ще е да напусне възможно най-бързо, преди САЩ да поискат екстрадиране. Отношението на тукашното правосъдие е следното: Ако Чичо Сам те иска, ще те получи, посочва местният адвокат Кевин Игън, който има опит с дела за екстрадиция в Хонконг.

 

Колегата му Джонатан Актън-Бонд допълва, че от правна гледна точка Сноудън е свободен да напусне Хонконг, но правителствените служби винаги могат да намерят основание да протакат или да го спрат.

 

Въпреки цялата неяснота хонконгски поддръжници на американеца организират протестно шествие с участието на видни правозащитници и политици с демократични разбирания, планирано за събота пред американското консулство в града, посочва АП.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?