ЕК иска специални структури за разследване на корупцията във властта

ЕК иска специални структури за разследване на корупцията във властта

Европейската комисия (ЕК) очаква от новото българско правителство да създаде специални структури за разследване и наказване на организираната престъпност и корупцията по високите етажи на властта, които да са с ясен мандат и гарантирана независимост.

Това е една от препоръките във вече готовия проект на мониторговия доклад, който официално ще бъде публикуван на 22 юли.

Както се очакваше, той не съдържа препоръка за активиране на предпазна клауза, въпреки че посочва сериозни слабости,предаде в четвъртък БНР.

Еврокомисията обаче оставя в действие мониторинговия механизъм за неопределено време, докато бъдат изпълнени всички изисквания.

Корупцията по върховете на властта и организираната престъпност остават проблем номер едно, като наред с тях този път е многократно подчертана липсата на политическа подкрепа за преодоляването им. Това, според ЕК, създава сфера на несигурност в полицията, в съдебната система и в администрацията.

Експертите констатират, че уличните убийства продължават да са ежедневие в България и в същото време явни престъпници биват пускани от затвора или получават леки присъди и така изглеждат недосегаеми.

Експертите правят пряка връзка между напредъка, който трябва да се постигне България в борбата с организираната престъпност и корупцията и присъединяването на страната ни към Шенген.

Другите критики към България са за несъстоялата се реална реформа в съдебната система, за пасивността на прокурори и адвокати, които не се самосезират, а работят само по сигнали, както и за остарелия Наказателен кодекс и силно формализирания Наказателно-процесуален кодекс.

Брюксел препоръчва пълно преработване на НК и промени в НПК.

Настоява се отделните случаи на работа на съвместни екипи между разследващи и прокуратура да станат постоянни и да се създадат специализирани съдебни състави и прокуратури за корупцията по високите етажи на властта и организираната престъпност.

Както се очакваше, на остри критики е подложена кадровата политика на Висшия съдебен съвет. В доклада се подчертава, че три назначения на шефове в съдебната власт са предизвикали негативни реакции от страна на граждански организации. Пристрастност, липса на обективност и прозрачност са докладвани при конкурсната процедура за нов шеф на Софийския градски съд.

Посочва се също, че съдилищата не публикуват решенията си в Интернет, въпреки законовото задължение.

В проекта е отбелязано още, че има случаи на намеса в работата на прокурори и съдии, че съдебните производства се бавят без основание, че понякога се издават снизходителни присъди, които създават усещане за безнаказаност.

От ЕК настояват за активен подход, който да се прилага и от прокуратурата, и от съда, и от инспекторатите в различните институции, както и от Държавен фонд "Земеделие", Национална агенция "Пътна инфраструктура", одитната агенция, Агенцията по приходите.

На комисията за изземване на незаконно придобити доходи и имущество, известна повече като комисията "Кушлев, трябва да бъдат дадени повече правомощия.

Законът за конфликт на интереси трябва да се прилага по-ефективно и при равни условия. България трябва да започне да разследва и наказва прането на пари, смятат евроекспертите.

Критикува се и липсата на парламентарен контрол над ДАНС.

В доклада се критикува също така липсата на напредък в борбата с корупцията в чувствителни сектори като здравеопазването и образованието, а от Националната агенция за приходите и Сметната палата се изисквала по-голяма активност в превенцията.

Препоръчва се забрана за плащанията в брой за сделки с недвижими имоти и задължително вписване на сключените заеми в данъчните декларация.

В проектодоклада се говори и за първи резултати срещу корупцията и организираната престъпност. Един от посочените примери са смесените екипи срещу злоупотребите с еврофондове. Отбелязани са и промяна на подхода и по-открит и честен подход от страна на българските власти през последната една година, което се тълкува като знак, че когато има политическа воля, има и резултати.

Борисов поиска ЕК да даде гратисен период на правителството му

Бъдещият премиер Бойко Борисов съобщи, че е помолил посланиците на страните от ЕС у нас да не прехвърлят негативите на правителството на Станишев върху новия кабинет.

"Помолили сме пасивите от старото правителство да не се прехвърлят върху българския народ в близко бъдеще и да се даде един гратисен период. Аз съм убеден, че още на третия месец ще си проличат мерките, които ще предприемем”, посочи Борисов.

Министърът на правосъдието в оставка Миглена Тачева каза, че правителството е получило проектодоклада и той е много добър за страната ни.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?