ЕК: Изискванията към Турция за отпадането на визите остават непроменени

ЕК: Изискванията към Турция за отпадането на визите остават непроменени

ЕС и Турция постигнаха споразумение за ускоряването на процеса за отпадане на визите за турски граждани, но изискванията остават непроменени, 72 показателя трябва да бъдат покрити. Това заяви на пресконференция говорителят на Европейската комисия Мина Андреева, цитирана във вторник от БТА.

Началото на преговорите по пет глави от процеса за присъединяване на Турция към ЕС се подготвя, целият процес съдържа 35 глави, от които една вече е затворена, а 14 са отворени, уточни говорителят на Европейската служба за външно действие Мая Коциянчич. Тя поясни, че подготвяните за отваряне глави са свързани с темите енергетика, правосъдие, свободи, образование, външна сигурност. ПКК е терористична организация за ЕС от дълго време, а свободните медии са носеща колона на всяка демокрация, добави тя в отговор на въпроси, свързани с последните събития в Турция.

ЕК не е в течение на съобщенията за прекратени българо-турски проекти. Това посочи Андреева, попитана дали ЕК има реакция на съобщенията, че няколко общини в България може да бъдат лишени от европейски средства заради проекти, по които турската страна е партньор и от които се е оттеглила заради това, че българските местни власти са признали арменския геноцид.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?