Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

ЕК изтегля плащането на субсидии за земеделците заради сушата

До 70% от преките плащания може да се получат от средата на октомври

0 коментара
ЕК изтегля плащането на субсидии за земеделците заради сушата

Европейската комисия съобщи, че изтегля плащането на субсидиите за земеделските стопани заради невижданата суша, с която се борят редица страни в Европа.

България не е засегната от сушата, но пък редица стопани пострадаха заради наводнения на площите им. В Садово например полята бяха заляти на два пъти заради скъсана дига на язовир вследствие на обилните валежи и фермерите излязоха на протест в четвъртък. Към момента няма официална позиция на земеделското министерство дали страната ни ще може да се възползва от тази опция.

Еврокомисията обаче дава възможност фермерите да получат предварително полагащите им се преки плащания и плащания за развитие на селските райони. Предоставя се и по-голяма гъвкавост за използване на земи, които при нормални условия не биха били използвани за производство, за да може да се осигури прехраната на животните.

Настоящата продължителна суша в няколко държави от ЕС има значително въздействие върху производството на обработваеми култури и фуражи, което от своя страна може също така да има отражение върху доброто състояние на животните. Намаляването на фуражите има последици за доходите на животновъдите, тъй като ще доведе до увеличение на производствените им разходи при недостиг на фуражи по-късно през годината, се казва в съобщението на ЕК.

До 70% от преките плащания може да се получат от средата на октомври

За да се справи с последиците от сушата, ЕК разрешава по-големи предварителни плащания.

Земеделските стопани ще могат да получат до 70% от полагащите им се преки плащания и 85% от плащанията за развитие на селските райони още от средата на октомври 2018 г., вместо да чакат до декември, се казва в съобщението на ЕК.

Освен това може да бъдат направени дерогации от конкретни изисквания, свързани с екологията. Като такива са посочени правилата за диверсификация на културите и за екологично насочени площи във връзка с оставената под угар земя. По този начин ще е възможно използването на тази земя за производството на фуражи.

Разглежда се също така приемането на още дерогации от изискванията за екологизиране на площите, за да могат фермерите да разполагат с повече гъвкавост при производството на фуражи. Тези мерки ще са от особена полза за животновъдите, посочва ЕК.

Съгласно съществуващите правила за държавната помощ в областта на селското стопанство може да се предостави помощ в размер до 80% от щетите, причинени от суша (или до 90 % в районите с природни ограничения), при спазване на определени конкретни условия. Във връзка със закупуването на фуражи може да се кандидатства за помощ на основание материални щети или загуба на доходи, се казва в съобщението на ЕК.

Компенсации за щетите могат също така да се предоставят без необходимост от уведомяване на Европейската комисия (т.нар. "помощ de minimis"). Държавите членки могат да предоставят помощ в размер до 15 000 евро на земеделски стопанин за период от три години.

Помощи за развитието на селските райони

По отношение на развитието на селските райони сегашното законодателство в областта на Общата селскостопанска политика предвижда широк кръг от възможности.

Ако държава членка признае сушата за "природно бедствие", тя може да предостави подкрепа до 100% за възстановяване на потенциала за селскостопанско производство, загубен поради сушата. Средствата могат да се използват за инвестиции, като повторно засяване на пасища, например. Тази мярка може да се прилага със задна дата, се казва в съобщението на ЕК.

Фермерите могат да уведомяват съответните си национални органи за случаите на извънредни обстоятелства и държавите членки могат да ги освободят от задълженията по различни схеми. Например земеделските стопани могат да получат разрешение да използват буферните ивици за отглеждане на фуражи, посочват от ЕК.

Освен това държавите членки могат да подпомагат земеделските стопани чрез инструменти за управление на риска. Например те могат да предоставят финансови средства на взаимоспомагателни фондове за изплащане на финансови компенсации на засегнатите фермери. Също така земеделските стопани, които загубят доходи в размер над 30 % от средните си годишни доходи, ще получат финансова компенсация, твърдят от ЕК.

Държавите членки имат възможността да внасят един път годишно изменения в програмата си за развитие на селските райони, за да се включи някоя от тези мерки.

В допълнение към тези мерки и към непрекъснатия мониторинг на положението във връзка със сушата и последиците от нея, който се осъществява с помощта на европейските спътници, ЕК е във връзка с всички държави членки, за да може да получава актуална информация за отражението, което имат пролетните и летните суши върху земеделските стопани.

Информацията, поискана до 31 август, ще се използва за оценка на адекватността и целесъобразността на реакцията на ЕК и за информиране за всички решения във връзка с изменението на вече предприетите мерки или за допълнителни мерки, които могат да се счетат за подходящи.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.