ЕК към Италия: Дадохме ви милиарди да си оправите инфраструктурата

Йотингер: "Много човешко" е да обвиняваш някой друг за трагедията

ЕК към Италия: Дадохме ви милиарди да си оправите инфраструктурата

Еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингтер отвърна на италианския вицепремиер Матео Салвини, според когото рухването на моста край Генуа е донякъде свързано с бюджетните ограничения на ЕС. "Много човешко" е да се обвинява някой друг, заяви Йотингер в четвъртък.

"Много човешко е търсиш да обвиниш някой друг след ужасяващия инцидент в Генуа", написа той в Туитър и добави, че само за периода 2014 – 2020 г. ЕС е предвидил 2.5 млрд. евро за инфраструктурата на страната.

В действителност ЕС формално е казала на Италия да оправи инфраструктурата си, предоставила ѝ е милиарди от фондовете си за развитие и дори е изготвила план специално за подобряване на магистралите край Генуа, заяви говорител на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер на пресконференция в четвъртък.

Мислим, че е дошло времето някои неща да се изяснят, каза Кристиан Шпар по повод изказването на италианския вицепремиер Матео Салвини, който критикува правилата, ограничаващи бюджетните разходи, и ги свърза с безопасността на инфраструктурата в Италия.


Шпар посочи, че съгласно бюджетния план на ЕС за периода 2014-2020 г. Италия ще получи около 2.5 млрд. евро специално за "инвестиции в мрежи и инфраструктура, включително пътища". Той добави, че през април т.г. ЕС също така е одобрил съгласно своите правила за държавна помощ "инвестиционен план за италианските магистрали, който ще позволи да бъдат инвестирани около 8,5 млрд. евро, включително и в района на Генуа".


"Всъщност ЕС насърчава инвестициите в инфраструктурата в Италия", подчерта говорителят на ЕС.

Той изтъкна, че съгласно фискалните правила на ЕС, страните членки са свободни да определят конкретни свои приоритети, например развитието и поддържането на инфраструктурата. В действителност, продължи Шпар, ЕС е насърчавала инвестициите в инфраструктурата в Италия.

"Конкретните препоръки за всяка страна членка, одобрени през 2018 г. от Европейския съвет, призовават италианските власти за по-добро насочване на инвестициите, за да се подпомогне инфраструктурното развитие. Както заяви по-рано председателят Юнкер, Италия е сред основните страни, които са се възползвали от гъвкавостта на Плана за стабилност и растеж. Това позволи на Италия да инвестира и похарчи много повече през последните години", каза Кристиан Шпар.

По-рано италианският вицепремиер Салвини, който е лидер на партия "Лига" и е известен с враждебността си към ЕС, се опита да насочи гнева на сънародниците си заради рухването на моста към ЕС. Той запита реторично дали фискалните ограничения на ЕС не пречат на инвестициите.

​Ако външни ограничения ни пречат да харчим, за да имаме сигурни пътища и училища, тогава действително възниква въпросът дали има смисъл да се спазват тези правила, заяви Салвини и допълни: "Не може да има избор между фискални правила и сигурността на италианците".

Италия е обект на критики в еврозоната за бюджетни преразходи и е призовавана да въведе ред в тази сфера, отбелязва АП.

След срутването на моста във вторник ЕК обяви, че е готова да окаже необходимото съдействие на Италия.

Споделяне

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?