ЕК критикува страните членки, че бавят квотното разпределение на бежанците

България също все още не е казала кога ще приеме мигранти от Италия

ЕК критикува страните членки, че бавят квотното разпределение на бежанците

Европейската комисия (ЕК) предупреди правителствата, че не изпълняват обещаните ангажименти за справяне с миграцията. Ден преди срещата на върха на държавните и правителствени ръководители Брюксел припомни, че квотите за прием на 160 000 бежанци трябва да започнат да се прилагат.

Въпреки че схемата за разпределение на бежанци от Италия вече работи, само пет държави досега са предложили места за прием по квотната система - Финландия, Германия, Франция, Испания и Португалия.

България и останалите страни закъсняват с обещанието да посочат дати, на които самолетите с мигранти от италианския остров Лампедуза могат да бъдат приети, посочиха източници от Брюксел пред БНР.

Време е да подкрепите думите с действия, заяви зам.-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс.

По данни на ЕК за да се изпълнят всички квоти в рамките на две години, всеки месец от Италия трябва да заминават по 1600 бежанци към останалите столици.

Тепърва започват да действат центровете за регистрация в Гърция.

България все още не е предоставила нито обещаните експерти за европейската гранична агенция ФРОНТЕКС, нито сумите, които ще предостави от бюджета си в помощ на хуманитарните агенции на ООН и двата доверителни фонда за Сирия и Африканските страни.

Това важи и за мнозинството от останалите членки на ЕС, които подписаха ангажимент за това миналия месец.

"Още чакаме отговор на 40-те писма, които пратихме през септември в допълнение към вече текущите 34 процедури", каза Тимерманс.

Той заяви още, че т.нар. "горещи точки" в Италия вече дават резултат - освен първите бежанци, разпределени в Швеция, два самолета с нелегални имигранти успешно са върнати обратно в Тунис и Египет.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?