ЕК: Кризата не бива да засенчи успеха от разширяването

ЕК: Кризата не бива да засенчи успеха от разширяването

Като огромна историческа стъпка определи Европейската комисия разширяването на Европейския съюз преди пет години и последвалото приемане на България и Румъния през 2007 г. Според доклад “Пет години след разширяването на ЕС“, представен в петък от комисарите по икономическите и парични въпроси Хоакин Алмуня и по разширяването Оли Рен, процесът е сложил край на разделението на Европа, помогнал е за укрепване на демокрацията и е донесъл икономически ползи на всички държави.

Сега Европейският съюз е по-силен и разполага с много по-голяма тежест в решаването на глобалните проблеми. Разширяването е спомогнало да се повиши жизненият стандарт в новоприетите страни, но същевременно е засилило възможностите в по-старите страни в съюза да изнасят и инвестират, пише в доклада.

Не бива да позволим кризата да засенчи този безспорен успех, заяви Алмуня.

Пет години след присъединяването си към ЕС новите страни членки се борят с последиците от световната икономическа криза. Рисковете частично се дължат на бързия растеж, отбелязан благодарение на разширяването, отчита докладът на ЕК.

"Чуждестранните инвестиции в новите страни членки бързо се увеличиха...В някои страни резкия и неограничаван растеж на кредитирането, подхранван от чуждестранните крeдитори, доведе до прегряване на икономиката и до значителен външен дисбаланс", посочва докладът. Причината за тези проблеми обаче не се корени в разширяването, тъй като някои от старите също се сблъскват с подобни предизвикателства, отчита документът.

Разширяването послужи като стабилизиращ фактор и двигател на демокрацията в Европа. Зоната на мир и благоденствие обхвана над 500 млн. души и се увеличи тежестта на Европейския съюз в света, изтъкна от своя страна комисар Оли Рен.

Той изрази надежда, че процесът на разширяване на Европейския съюз ще продължи като обхване и страните от Западните Балкани въпреки разразилата се световна финансова и икономическа криза и че тази криза няма да попречи "2009 г. да бъде година на Западните Балкани" от гледна точка на бъдещо разширяване на съюза.

Като потвърди отново "европейската перспектива" пред региона, той подчерта, че "несравнимо по-добре е Европейският съюз да изнася в Западните Балкани спокойствие и стабилност, а не да внася оттам нестабилност".

Според ЕК новите членки са в по-добро положение от съседите си, които не са част от Общността, защото ЕС може да им помогне както със съвети, така и с допълнителни финансовите средства.

Споделяне

Още от Европа