ЕК: Мерките срещу епидемията да не нарушават основните принципи и ценности

Урсула фон дер Лайен

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова мерките, предприемани от държавите в ЕС заради епидемията от Ковид-19, да отговарят на основните принципи и ценности на ЕС. Изявлението на Фон дер Лайен, цитирано от БТА във вторник, е очевидно предизвикано най-вече от предприетите законодателни промени в Унгария, с които на премиера Виктор Орбан бе позволено да управлява с укази за неопределено време.

ЕС се основава на ценностите на свободата, демокрацията, върховенството на закона и зачитането на правата на човека, които трябва да защитаваме, дори днес, посочва председателят на комисията.

Демокрацията не може да работи без свободни и независими медии. Спазването на свободата на изразяване и правната сигурност са от съществено значение в тези несигурни времена. Сега е по-важно отвсякога журналистите да могат да вършат своята работа свободно и точно, за да се противопоставят на дезинформацията и за да могат нашите граждани да имат достъп до важна информация, добавя Фон дер Лайен.

Всички тези мерки трябва да бъдат ограничени до необходимото и строго съразмерни, да не продължават безкрайно, призовава тя. Фон дер Лайен съобщава, че ЕК ще следи мерките във всички държави от ЕС.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?