ЕК може да даде нови компенсации за ІІІ и ІV блок, но не и рестарт

Има възможност ЕК да отпусне нови компенсации за затворените ІІІ и ІV блок на АЕЦ "Козлодуй", при молба и обосновка от страна на българското правителство, но за Брюксел не съществува въпросът с отварянето на реакторите. Това заяви във вторник пред български журналисти Феран Тараделас, говорител на ЕК в областта на енергетиката.

Комисията е направила всички вноски към България по сумата от 550 млн.евро, която Брюксел задели за страната ни като компенсация за загубите от спирането на двата блока на "Козлодуй" през 2006 г. Изпълнили сме ангажиментите си към България във връзка с ядрената ви централа.

Няма какво да се каже за Козлодуй, каза Тараделас. За нас не съществува въпросът да се отворят ли реакторите. Изваждането им от експлоатация е заложено в предприсъединителния договор, който е първично законодателство. По този договор има още 26 страни и той е ратифициран от вашето и от другите правителства, припомни говорителят на еврокомисаря по енергетиката.

За отваряне на реакторите се заговори в седмиците на газовата криза, предизвикана от Русия и Украйна и от която България пострада най-много, каза Тараделас. Ако нямаше никакъв друг изход от ситуацията, ние сами щяхме да предложим отваряне на реакторите, но случаят изобщо не е такъв, каза Тараделас.

Диверсификацията на газовия пазар безспорно е от голямо значение, но Европа трябва да мисли повече за алтернативни източници на гориво, а не само как да добавя нови газови източници, каза още Тараделас. За ЕК от първостепенно значение е енергийната ефективност и ако се реализират политиките в тази област, Европа може би ще добие по-голяма енергийна независимост отколкото, ако изгражда газови връзки, допълни той.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?