ЕК може да направи изключение с изпращането на експерт за българския скандал

ЕК може да направи изключение с изпращането на експерт за българския скандал

Европейската комисия (ЕК) може да направи изключение от досегашните си принципи и практика на ненамеса във вътрешни проблеми на страните членки, като изпрати съдебен експерт във връзка с разследването на корупционния скандал и делото за “Топлофикация – София”, които разтърсиха върховете на изпълнителната и съдебната власт в България. Това стана ясно от изявленията на говорители на ЕК в понеделник, ден след като премиерът Сергей Станишев и главният прокурор обявиха, че ще бъде изпратено официално предложение за изпращането на евроексперт.

Говорителят на ЕК Марк Грей, който е запознат със случая, заяви, че Еврокомисията ще проучи веднага искане от страна на България, когато такова пристигне. Такова все още няма, но Грей не изключи да бъде получено до края на деня. По-късно в понеделник пресцентърът на МВР съобщи, че главният прокурор Борис Велчев и вътрешният министър Румен Петков са съгласували и изпратили писмото.

По принцип ЕК не се намесва при подобни случаи, които смята за  вътрешна работа и проблем на страните членки на ЕС. С България обаче нещата сега стоят по-различно поради механизма за контрол и сътрудничество, който се прилага по отношение на страната ви от ЕК, отбеляза Марк Грей, цитиран от БТА.

Той припомни, че ангажимент на България е да представи на ЕС подробна информация за провеждането на професионални безпристрастни разследвания на корупцията по високите етажи на властта и това е един от показателите за мониторинговия механизъм.

Този случай очевидно е такъв, разследването по него е важно, но най-важното за нас е цялостната промяна на системата, заяви Марк Грей. И той, и колегата му, говорител на Франко Фратини, не можаха да си спомнят за прецедент, при който страна членка да е искала ЕК да изпрати наблюдаващ експерт. И двамата обаче заявиха, че приветстват демонстрираната от България прозрачност и открития подход на премиера и на главния прокурор към казуса, предаде БНР.

Все пак искам да отбележа, че по "проблемна област" N4 според механизма за мониторинг и сътрудничество има изискване към българските власти да докладват за случаи на разследвания на корупция "на високо равнище". Така че българските власти знаят съвсем добре какво трябва да правят. Ние ще правим мониторинг на сегашното положение и ще докладваме през юни, каза Марк Грей.

Той опроверга информацията от “Файненшъл таймс”-Дойчланд, че Великобритания, Холандия и Швеция са внесли писмен протест срещу България и Румъния с настояване за по-твърд подход към двете страни. Такива информации се появиха миналия месец във връзка с потвърдени разговори на представители на страни членки със секретариата на ЕК, които са настояли за по-твърд мониторинг заради съмнения, че Брюксел е разхлабил натиска за реформи.

Поканата към европейски експерт е доказателство за нашето безсилие да се справим, коментира в понеделник отстранената следователка по делото “Топлофикация” Татяна Шарланджиева, която бе викана да дава обяснения в прокуратурата във връзка с взаимните обвинения, които си отправиха с шефа на следствието Ангел Александров.

Според лидера на СДС Петър Стоянов призоваването на представител на ЕК е по-скоро алиби, зад което властта иска да се скрие безпомощността и неспособността, както на политическото ръководство, така и на правосъдната система да бръкнат сериозно в корупцията, която има метастази навсякъде.

“Това е пушек на сцената”, коментира и лидерът на ДСБ Иван Костов. “Няма как да наблюдава някой отвън, тъй като няма такъв механизъм. Те наблюдават общо дали България изпълнява критериите за борба с корупцията и с организираната престъпност. Това наблюдават и това ще напишат”, обясни той и допълни, че скандалът нанася сериозна вреда на България.

Според неформалния лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, обаче, българската съдебна система може да се промени само с мониторинг отвън. “Чужди прокурори и съдии, паралелно с това да се промени законодателството и прокурорите и съдиите, окръжните да речем, или главните или на Висшия съдебен съвет да се избират както кметовете на мажоритарен принцип. В противен случай политическите партии влияят върху съдебната система и няма шанс статуквото да се промени, каза Борисов. Според него външни наблюдатели трябва да има и по други ключови дела в страната.

Споделяне

Още по темата

Още от България