ЕК може да помогне финансово за интеграцията на бежанци

Сесилия Малмстрьом, сн. БГНЕС

Европейската комисия може да подпомогне България експертно и финансово за интеграцията на бежанците. Това стана ясно след срещата на министър-председателя Пламен Орешарски с еврокомисаря Сесилия Малмстрьом.

Малмстрьом заяви, че България е постигнала напредък, но сега е необходимо да се работи за изграждането на план за интеграция на бежанците и тези, които са получили статут, да могат да работят в страната, а децата да научат езика, за да имат равни условия.

"Даваме си сметка за огромния натиск, на който е изложена системата, както и за постигнатия важен напредък по отношение на удовлетворяване на потребностите на бежанците чрез подобрение на условията на живот, но е необходимо да се обърне още внимание на ситуацията с най-уязвимите хора и да се ускорят процедурите", каза еврокомисарят.

Ситуацията за страната е нова, затова трябва да се работи, но сме доволни от това, което видяхме, каза Малмстрьом.

След срещата министър-председателят припомни трудностите в началото на бежанската вълна и условията за настаняване на бежанците, като отбеляза, че сега "не са прекрасни, но са значително по-добри от стартовата позиция".

Премиерът отчете и по-бързото предоставяне на статут.

В момента имаме проблем с Интеграционната стратегия, каза Орешарски и добави, че върху нея в момента се работи, за да може в следващите седмици да има вариант на такава стратегия.

Трябва да се изработи и план за действие, който ще е от полза както за бежанците, така и за обществото чрез по-успешно интегриране на бежанците, коментира премиерът.

По-рано Малмстрьом коментира по време на конференция за европейската система за убежище, че всяка страна-член на ЕС трябва да разполага с механизми за действие при извънредни ситуации, когато има кандидати за убежище, особено ако те са от Сирия.

Тя каза, че България има законово и морално задължение да предостави закрила и свобода на бежанците, които търсят закрила. По думите ѝ все още има проблеми и пропуски в системата за бежанците у нас.

"Всички трябва да живеем според стандартите, с които всички сме се съгласили в европейските норми, като например уважението към правото на всеки човек да търси убежище и отношение към хората, търсещи закрила в ЕС, което да гарантира личното им достойнство", каза Малмстрьом.

През 2013 г. имаме 434 140 искания за убежище от граждани на трети държави. 124 905 от тях получиха закрила. На първо място е Швеция (дала защита на 24 000 души), Германия (20 000) и Италия (16 000). България е предоставила закрила на 2500 души, искащи убежище, съобщи Малмстрьом.

На въпрос кога вижда България в Шенген тя отвърна, че би приветствала възможността Европейският съвет да бъде в положение да вземе положително решение в близко бъдеще. "Важно е да се изгради взаимно доверие за приемането на България в Шенген", каза още Малмстрьом.

Споделяне

Още от България