ЕК може да санкционира Гърция за граничните блокади

ЕК може да санкционира Гърция за граничните блокади

Възможно е Европейската комисия да започне наказателна процедура срещу Гърция, че не е уведомила страните членки за блокадата по българо-гръцката граница. Това стана ясно след среща в Брюксел между представители на комисията, на българските и на гръцките власти по повод на продължаващите 12 дни протести на гръцките фермери, съобщи в сряда БТА.

От Брюксел бе съобщено още, че в ЕК очакват окончателните данни за загубите на българската икономика от блокадите, за да бъде решено ще има ли санкции за южната ни съседка.

Гърция е длъжна да уведоми ЕК и страните членки на Европейския съюз в случай на възможна пътна блокада, която ще попречи на свободното движение в съюза, както и какви обиколни маршрути са осигурени. Подобно уведомяване не е имало, каза говорител на ЕК.

На въпрос какви мерки ще предприеме комисията, той заяви, че една възможност е да се започне наказателна процедура срещу страната. "Не искаме да спекулираме, нека видим какъв ще е резултатът от разговорите", допълни той..

От комисията съобщиха още, че започват две разследвания срещу Гърция – едното е за неправомерно изплатени помощи на фермери, а другото е за тарифите на електричеството, разрешени на държавната компания "Гръцки алуминиум" (Aluminium of Greece).

Брюксел подозира, че изплатените през 2008 и 2009 г. 425 млн. евро на земеделски стопани от гръцката Организация за земеделско осигуряване (ЕЛГА) са фактически форма на незаконна държавна помощ. Що се отнася до тарифите на електричеството за "Гръцки алуминиум", експерти на комисията ще проучат дали плащаната от компанията цена на тока не е по-ниска от пазарната, което би било оказване на нерегламентирана държавна помощ.

Без напредък на преговорите между правителството и протестиращите

В сряда стана ясно, че протестиращите фермери не са доволни от оповестените във вторник от гръцкото земеделско министерството мерки и инициативи за подпомагане на сектора. Земеделците твърдят, че мерките не отговарят на поставените от тях искания и заявяват готовност да продължат с протестите в очакване кабинетът да конкретизира ангажиментите си и да оповести и икономически мерки.

Тринадесети ден остава блокирана автомагистралата Егнатия при Кердилиа. Укрепват се и останалите блокади по пътната мрежа в Гърция. Земеделци препречиха за кратко с трактори и жп линията Солун - София и за малко не предизвикаха катастрофа с влак по линията. Блокадата на жп линията бе подновена по-късно през деня, като от БДЖ съобщиха, че временно преустановяват движението на влакове от България за Гърция.

Земеделците от Серес заявиха намерението си да блокират КПП Промахон на отсрещната страна на Кулата за две денонощия без прекъсване, след като девети ден обсаждат пропускателния пункт и създават огромни опашки от товарни коли от двете страни на границата.

Премиерът Георгиос Папандреу отново призова фермерите към диалог за проблемите в сектора, а късно вечерта в сряда се очаква участници в основните блокади да проведат съвещание, за да определят бъдещите си действия.

По информация на българския кризисен щаб за състоянието на граничните пунктове загубите, които е претърпяла България от блокадите до момента, се оценяват на повече от 40 млн. евро.

От 21 януари до момента загубите, декларирани от фирмите на горещите телефони на щаба, е над 1.6 млн. лева.

Според публикации в гръцката преса, щетите от протестите за страната се изчисляват на повече от 200 млн. евро.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?