ЕК може да удължи срока за Дунав мост II до 2012

Очаква се Европейската комисия (ЕК) да разреши срокът за изпълнение на проекта за Дунав мост II да бъде удължен до края на 2012 г. , коментира пред журналисти заместник-министърът по околната среда и водите Ивелина Василева след заседание на парламентарната комисия по европейските въпроси. Тя се позова на неофициална информация от българското представителство в Брюксел.

В края на февруари 2010 г. премиерите на България и Румъния Бойко Борисов и Емил Бок призоваха ЕК да удължи срока за усвояване на парите за моста Видин – Калафат, който се финансира частично със 70 млн. евро по програма ИСПА. Тя изтича в края на тази година. Мостът е готов на по-малко от половината.

Двамата премиери поставиха краен срок за изпълнение на проекта Дунав мост II – 9 юни 2011 година, на изпълнителя на проекта испанския консорциум FCC и заявиха, че не са доволни от забавянето на строежа и оправданията за това.

Ивелина Василева съобщи, че има индикации от Европейската комисия за удължаване на финансовите меморандуми за проекти по програма ИСПА, подписани след 2004 г.. Надеждите ни, както и първоначалните индикации от ЕК са, че поне част от финансовите меморандуми ще подлежат на удължаване - тези, подписани от началото на 2004 г. насам, каза Василева. Тя изрази надежда решението да третира и другите проекти. Ако бъдат взети предвид и финансовите меморандуми, получили одобрение от ЕК в края на 2003 г., но подписани от българската държава през 2004 г.,  т.е. станали валидни документи през 2004 г., това би дало шансове на още пет финансови меморандума, посочи заместник-министърът. Такова решение би облекчило много сериозно ситуацията, добави тя.

Към момента усвояемостта на средствата по програма ИСПА е 42 на сто. Консервативната прогноза за средствата, които България няма да може да усвои по програмата е за 147 млн. евро, каза пред депутатите заместник-министърът. Прогнозата не отчита евентуално удължаване на сроковете по проектите.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?