ЕК наложи рекордна глоба за картел на най-мощните фирми за асансьори

ЕК наложи рекордна глоба за картел на най-мощните фирми за асансьори

Европейската комисия (ЕК) наложи рекордна глоба на четирите най-големи производители на асансьори в света. Съгласно предписанието на регулационните органи на ЕС, американската Otis (Отис), швейцарската Schindler (Шиндлер), германската ThyssenKrupp (Тисен Круп) и финландската Kone (Коне) трябва да платят 1,3 млрд. долара за участие в незаконно договаряне на цените в сектора на асансьорите и ескалаторите, съобщи АФП.

Антимонополните органи са стигнали до извода, че в периода от 1995 г. до 2004 г. четирите компании са сключили помежду си картелен договор относно монтажа и обслужването на асансьорите и ескалаторите в Белгия, Германия, Люксембург и Холандия.

“Отис”, “Шиндлер”, “Тисен Круп” и в частност “Коне” са обвинени за договаряне на цени, във фалшифициране на контракти и обмен на конфиденциална информация.

Намерението на ЕК да наложи на четирите компании най-тежката санкция срещу картел стана известно на 16 февруари. Досега тази санкция е била налагана срещу корпорацията Microsoft, която антимонополните органи на ЕС задължиха да плати милиарди долари.

Битката срещу картелите е една от основните задачи за еврокомисаря по конкуренцията Нели Крус, откакто тя встъпи в длъжност през ноември 2004 г.  Малко след това за целта тя създаде специална дирекция и насърчи отделните физически лица да завеждат дела, за да бъдат възмездени.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?