ЕК намалява размера на багажа в самолетите

ЕК намалява размера на багажа в самолетите

Нови правила за ръчния багаж, който може да се качва на борда на самолета, ще въведе Европейската комисия от май. Това съобщи генералният директор на съвета на летищата в Европа Оливие Янковец, след срещата си с министъра на транспорта Петър Мутафчиев в четвъртък. По думите на Янковец, ще има ограничение за размера на багажа, но не и за броя на чантите.

Новите изисквания за багажа ще са той да е 56 см дълъг, 46 см широк и 25 см висок.

Шефът на международната организация уточни, че през следващите два месеца ще се проведат преговори с авиокомпаниите и ще се поиска от ЕК да отложи с шест месеца въвеждането на новите изисквания. Причината е, че след ограничението на количествата течности, които пътниците могат да качват на борда, броят на пасажерите е намалял с около 20 на сто. В същото време са се увеличили разходите на аеропортовете с около 40-50 евроцента на пътник заради наемането на допълнителен персонал за специализираните проверки.

Практиката на големите международни европейски летища сочи, че след въвеждането на новите мерки за безопасност от ЕК конфискуваните от пътниците течности не са намалели. По един тон течности се изземат дневно от пасажерите на големите летища.

Оливие Янковец коментира, че промяната на размерите на ръчния багаж може да доведе до затруднения, тъй като той не може да се конфискува и пътниците с по-големи от предвиденото чанти ще бъдат връщани в салона и има опасност те да си изпуснат полета. Затова съветът на летищата в Европа ще поиска първо да се анализира ефектът от вече прилаганите мерки за сигурност, защото се появява опасност от това, че концентрирани в меренето на куфари, служителите може да не извършват толкова стриктна проверка на тяхното съдържание.

Споделяне

Още от Бизнес