ЕК намери време да нареди на ресторантите как да сервират зехтин

ЕК намери време да нареди на ресторантите как да сервират зехтин

Онези, които критикуват Европейския съюз за прекомерната бюрокрация, получиха в събота нов аргумент в своя подкрепа, след като в разгара на дълговата криза в еврозоната Европейската комисия намери време да изработи и приеме строга регулация върху сервирането на зехтин в ресторантите, съобщи Ройтерс.

От 1 януари 2014 г. се забранява в ресторантите и заведенията за хранене да се предлага зехтин в оливници или бутилки, които могат да се доливат. Това вече ще може да се прави само в запечатани бутилки и не могат да се пълнят. На етикетите им ясно ще трябва да е ясно посочено какво е качеството на продукта, а когато той свърши, бутилките ще трябва да се изхвърлят, а не да се ползват отново.

ЕК обясни, че целта на нововъведението е да се подобри хигиената, потребителите да знаят какво точно консумират и да получават качеството, за което са платили.

Прилагането на новите правила ще е отговорност на националните надзорни органи. Не е ясно как тези правила ще се отразят на производителите, които предлагат зехтина си на едро и в големи опаковки, а не в бутилки.

Мярката е била подкрепена от 15 от 27-те държави членки, включително от основните производители на зехтин - Италия, Гърция, Испания и Португалия. Обяснението е, че производителите на зехтин в тези страни страдат най-много от манипулирането на качеството на продуктите им по заведенията.

В ЕС се произвежда около 70% от зехтина по света. В Португалия подобни ограничения са в сила от 2005 г.

Според "Ройтерс" при гласуването при закрити врати Германия се е противопоставила, докато Великобритания, която редовно се оплаква, че Брюксел се меси прекалено много в живота на хората, се е въздържала.

Германският в."Зюддойче цайтунг" коментира, че "това е най-шантавото решение след легендарната регулация за кривите краставици". Мярката за вида на плодовете и зеленчуците, които се предлагат в магазините, вече е отменена.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?