ЕК намира повод за нови тревоги за върховенството на закона в Полша

Франс Тимерманс

Зам.-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс заяви, че обстановката с върховенството на закона в Полша не се подобрява. Той направи този коментар на пресконференция след днешното заседание на Съвета на ЕС по общи въпроси.

Виждаме много слаб напредък от декември насам, настъпиха нови тревожни събития с дисциплинарни производства срещу полски съдии, които отправят въпроси до Европейския съд или се изказват по въпроса с върховенството на закона в страната. Надявам се на конструктивен диалог с Варшава, за да решим откритите въпроси. За съжаление, от декември насам няма напредък, а се появиха допълнителни тревоги, добави Тимерманс.

Той отбеляза, че всеки съдия в ЕС има правото да пита Европейския съд и тази възможност е в основата на европейския правен ред. Никой не може да се намесва в това право. Ако тази възможност бъде възпрепятствана, ЕК ще се намеси, имаме средствата за това. Ако преценим, че има постоянно препятствие, ще използваме лостовете, с които разполагаме, предупреди Тимерманс, цитиран от БТА.

По повод Унгария, която също като Полша е заплашена от прилагане на чл. 7 от договора за ЕС, Тимерманс съобщи, че е поставил на днешното заседание въпроса с кампанията на правителството в Будапеща срещу ЕС, председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и финансиста Джордж Сорос. Официален правителствен сайт разпространява какви ли не обвинения, които нямат нищо общо с действителността, коментира той.

Не разбирам как на официален правителствен сайт се твърди, че правителството на Унгария няма нищо общо с ЕС и се отправят обвинения, които не отговарят на истината. Работим денонощно за охраната на европейските граници. Отправените обвинения са нелепи. Визи издават държавите в ЕС, а не ЕК. Политиката си е политика, но това вече са действия от друго измерение. Според мен Юнкер и останалите служители на ЕС не заслужават подобно отношение от никое от европейските правителства, допълни Тимерманс.

Снощи унгарското правителство предприе кампания, в която обвинява ЕС в налагането на задължителни квоти за разселването на мигранти и в уронване на граничната сигурност. Според поместените в сайта плакати ЕС възнамерява да въведе хуманитарни визи за облекчаване притока на мигранти.

ЕК по-рано днес отрече твърденията за визите и определи случая като пример за дезинформация.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа