ЕК нареди и на Италия да започне да облага пристанищата си

ЕК нареди и на Италия да започне да облага пристанищата си

Брюксел нареди в петък на Италия да сложи край на освобождаването от данъци на пристанищата си, за да спази правилата на ЕС, които гарантират лоялна конкуренция, предаде Франс прес.

ЕС вече отправи подобни искания към Нидерландия, Франция и Белгия.

Италия трябва да гарантира, че всичките ѝ пристанища подлежат на същите данъчни правила като другите компании от 1 януари 2022 година, съобщи ЕК в комюнике.

Комисията започна през януари 2019 година задълбочено проучване върху данъчното облагане на италианските пристанища, които се ползват от пълно освобождаване от корпоративен данък. Тази специфика им дава предимство в нарушение на европейските правила за държавни помощи за сметка на конкурентите, излезе със заключение комисията след края на проучването.

Пристанищата на различни страни членки се конкурират едни с други и ЕК напомня, че трябва да се осигурят равни условия.

Така Испания промени тази година данъчните си правила, за да ги приведе в съответствие с европейското право. Отмяната на несправедливите данъчни преимущества не означава, че пристанищата не могат да получават държавна помощ, подчерта обаче ЕК.

Тя припомни, че страните членки разполагат с многобройни средства, за да субсидират пристанищата си в съответствие с европейските правила. Те могат най-вече да подкрепят инфраструктурни проекти, които не биха били възможни без държавна помощ, за да постигнат цели от обществен интерес

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?