ЕК настоя да се разследва насилието срещу журналисти на протестите в София

ЕК настоя да се разследва насилието срещу журналисти на протестите в София

Държавите членки са отговорни да проведат разследване при насилие срещу журналисти по време на демонстрации, заявиха от Европейската комисия по повод случаите на пострадали журналисти по време на протестите в София. Брюксел продължава да следи и съдебната реформа у нас, както и борбата с корупцията и организираната престъпност, предаде БНТ.

От Еврокомисията напомнят, че журналистите трябва да могат да вършат работата си, дори по време на демонстрации.

"Европейската комисия вярва, че свободата на медиите е основен принцип в нашето общество и затова журналистите трябва да могат да действат в условия, които позволяват да си вършат работата. В ЕС ние спазваме принципите на правовата държава, имаме система, според която държавите членки са отговорни за провеждането на разследвания при случаи на насилие срещу журналисти, както и за всякакви други за актове на насилие по време на демонстрации", заяви в петък Ерик Мамер, говорител на ЕК.

В Брюксел следят внимателно събитията в България. Според Еврокомисията по време на протестите няма място за насилие, а употребата на сила трябва да бъде пропорционална.

МВР обаче отрича да е имало бити журналисти, въпреки че журналистът на свободна практика Димитър Кенаров е с отоци по лицето и е бил държан на площада с белезници повече от час, както и десетки други арестувани.

От ЕК припомниха, че продължават да следят изпълнението на реформите в правосъдната система и борбата с корупцията. В края на месеца Брюксел представи своя доклад за България в рамките на новия механизъм за наблюдение на спазването на принципите на правовата държава.

"Както казахме в последния доклад по Механизма за сътрудничество и проверка, България е постигнала достатъчен напредък, за да покрие ангажиментите, поети при присъединяването към ЕС. Но в същото време трябва да гарантира продължаването и изпълнението на необходимите реформи. Как ще стане това? Ние очакваме такива гаранции от създадения в страната постмониторингов съвет. В същото време работим с България в рамките на новия Механизъм за спазване на принципите на правовата държава, който ще даде възможност на Комисията да оцени работата на страната по осъществяване на необходимите реформи", заяви Кристиян Виганд, говорител на ЕК.

Междувременно лидерът на ПЕС Сергей Станишев обсъди ситуацията в България с председателя на Европарламента Давид Сасоли. И двамата смятат, че правото на протест трябва да бъде уважавано, а полицейското насилие е неприемливо. Групата на социалистите и демократите в ЕП изрази солидарност с протестиращите в България и съобщи, че ще поиска дебат в пленарна зала за събитията в страната.

Споделяне

Още по темата

Още от България