ЕК настоя за обективна проверка на "Яневагейт" и оттегляне на главния прокурор

Целта трябва да е установяване на фактите и изясняване на всички съмнения за търговия с влияние

ЕК настоя за обективна проверка на "Яневагейт" и оттегляне на главния прокурор

"Независима проверка (на казуса "Яневагейт") може да се направи единствено, ако тези, за които се твърди, че са замесени, бъдат изключени от участие в процеса". Това се казва в позиция на официален източник от Европейската комисия (ЕК), изпратена след  запитване на Mediapool дали, според ЕК, е нужно да се разследва скандалът с изтеклите записи и дали главният прокурор да се оттегли временно.

Тъй като прокуратурата е единственият орган в държавата, който може да разследва казуса с изтеклите разговори между бившия шеф на Софийския градски съд Владимира Янева и търговския съдия от същия съд Румяна Ченалова, на практика отговорът на Брюксел е, че главният прокурор Сотир Цацаров трябва да се оттегли докато не бъде изяснен случаят, в който са намесени неговото име, това на председателя на ВАС, на членове на Висшия съдебен съвет (ВСС), на премиера Борисов и др.

Този извод се налага и поради обстоятелството, че моделът на българската прокуратура е повоенному централизиран и всички обвинители са подчинени еднолично на главния прокурор, което прави невъзможно който и да от тях да действа независимо.

Становището на ЕК се разминава драстично със заявеното вече намерение на замесените в скандала да го игнорират с оправданието, че той е провокиран от незаконен запис на разговори и да не разследват по същество съдържанието им. Никой от замесените не възнамерява да се оттегля, тъй като презумпцията е, че няма какво да се разследва, освен кой е направил записите.

Преди седмица, в отговор на въпрос на Mediapool дали прокуратурата все пак ще провери думите на всички замесени с безпристрастно разследване, Сотир Цацаров каза: "Mediapool, недейте така бе, хора. Не може всичко да се пречупи през зрителния ъгъл на Mediapool"

От ЕК отчитат като положителна стъпка, че ВСС е инициирал предварителни проверки по случая, но смятат, че това не е достатъчно.

"Запознати сме с призиви, идващи от ВСС, прокуратурата да проведе цялостно разследване. Целта на тези проверки трябва да е установяване на фактите и изясняване на всички съмнения свързани с твърденията по повод възможна търговия с влияние от страна на висши магистрати и политици", пишат от ЕК.

"Важно е тези разследвания да се извършват бързо и с гарантирана обективност, така че обществото да бъде убедено в тях. Независима проверка може да се направи единствено, ако тези, за които се твърди, че са замесени, бъдат изключени от участие в процеса", отговарят от ЕК на въпрос трябва ли главният прокурор да се оттегли временно.

В коментара се изтъква, че независимостта на съдебната система е ключов фактор за всяко демократично общество. "Без никакво съмнение всяка информация, която предполага, че тази независимост е застрашена, чрез търговия с влияние или по друг начин, трябва да бъде проверена незабавно и докрай".

"Европейската комисия ще продължи да наблюдава от близо всяко развитие, свързано със съдебната реформа и с борбата срещу корупцията и организираната престъпност в България. Напомняме, че следващият доклад по Механизма за сътрудничество и оценка е насрочен за началото на следващата година (2016 г.)", посочват от ЕК в контекста на скандала.

Във вторник сайтът "Биволъ" публикува шестия запис от "Яневагейт", от който се разбира как Сотир Цацаров е подготвял лобито си във Висшия съдебен съвет за отстраняването на Владимира Янева. В аферата обаче не става дума само за лобиране по върховете на властта, но и за подслушване на чужди посолства. От разказа на тогавашната шефка на Софийския градски съд Владимира Янева се чува как председателят на Върховния административен съд Георги Колев се е опитвал да ѝ помага.

В друг запис Янева говори как премиерът наредил на главния прокурор да я "опраска". После се чува как Янева е пускала есемеси на Борисов, докато той бил на посещение в Брюксел, за да му обяснява, че не била нарушила закона и няма нужда да бъде отстранявана от съдебната система. След есемеса на Янева се обадил "човекът на Борисов" във ВСС Димитър Узунов да ѝ каже, че "човекът от Брюксел" ѝ казвал да не се притеснява, че всичко било само за пред медиите.

В крайна сметка в сагата се намесва шефът на Етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров, който се видял лично с Янева. Съдийката разказва: "Виждаме се с Ясен. Ясен каза: "Бойко ми прати един от неговите най-близки хора да ми каже по никакъв начин тебе да не те закачаме!"

Цялата тази афера не впечатли нито премиера Бойко Борисов, нито главния прокурор.

Първият обясни, че става дума за "две каки", които си говорят, а Сотир Цацаров отдаде приказките на Янева на нейното притеснение, че е разследвана по делото "Червей". Цацаров даде да се разбере, че прокуратурата няма да разследва съмненията за търговия с влияние, а само кой е направил записите.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?