ЕК настоява да спрем двустранните договори за инвестиции

Европейската комисия е поискала от България да прекрати до края на годината всичките си двустранни инвестиционни договори с държави-членки на ЕС, заради разпоредбите на Лисабонския договор, влезнал в сила в края на 2009 г., съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет.

Преките чуждестранни инвестиции са елемент на Общата търговска политика, която е от изключителна компетентност на Европейския съюз, е записано в договора. Прекратяването на двустранните инвестиционни договори в рамките на ЕС важи за всички държави-членки.

ЕК предлага да се извърши доброволно прекратяване на тези договори до края на тази година, без възможност за продължаване действието им за вече направени инвестиции.

Еврокомисията е изпратила писмо до Постоянния представител на България към ЕС с искане за информация относно въпросните споразумения между държавите-членки, включително и позицията на българското правителство за готовността за прекратяването им.

Позицията на страната ни е, че е готова да предостави цялата необходима на Брюксел информация, която не е от конфиденциален характер.

Имайки предвид, че България в момента има сключени договори само с някои страни от ЕС (Германия, Холандия, Франция), то прекратяването на част от тях запазва възможността за дискриминация спрямо инвеститори от останалите държави-членки. В този смисъл, за да се гарантират правата на всички инвеститори, спирането на тези контракти следва да се договори едновременно от всички държави-членки по съответния ред, предвиден в самите договори и в международното право, е позицията на България.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?