ЕК настоява Гърция постепенно да закрие петата си по големина банка

ЕК настоява Гърция постепенно да закрие петата си по големина банка

Европейската комисия настоява Гърция постепенно да закрие някои банки, включително петата по големина АТЕ банк (ATE Bank), твърдят европейски източници, цитирани от Ройтерс.

Въпреки че е в отговорностите на централната банка на Гърция да закрива изпаднали в затруднение банки, Брюксел също има думата по отношение на правилата за държавните помощи, което му дава право да откаже искане за оказване на помощ на банка, ако комисията реши, че спасяването ѝ е прекалено скъпо и на практика да принуди банката да се закрие.

По време на кризата ЕК рядко използва в пълен мащаб правата си по отношение на държавните помощи, така че малко европейски банки бяха закрити. Ако се наложи да ги приложи спрямо Гърция, то това би белязало началото на по-агресивна позиция по отношение на слабите европейски банки в основата на кризата и е възможно Брюксел да използва същите правомощия за закриване на банки в Испания и Португалия.

Източникът, пожелал анонимност, посочи, че ЕК преминава към нова фаза спрямо Гърция, Португалия и Испания , така че някои банки ще трябва да свият дейността си, а други да бъдат закрити. "АТЕ банк ще трябва да бъде закрита или постепенно да спре дейността си след известно време", допълни той.

АТЕ банк и гръцката централна банка не пожелаха да коментират тази информация. Гръцкото финансово министерство първоначално също отказа коментар, но по-късно отрече тези твърдения.

Миналия месец четирите най-големи гръцки банки - Националната банка (National Bank), Алфа (Alpha), Юробанк (Eurobank) и Пиреус (Piraeus Bank) - получиха капиталова инжекция от 18 милиарда евро като част от спасителната програма на стойност 130 милиарда евро от ЕС и МВФ.

АТЕ банк,  която е държавна земеделска банка, основана през 1929 година, не получи пари по тази програма, след като не успя да представи план за собствената си по-дългосрочна търговска жизнеспособност, така че сега е в центъра на безпокойствата, отбелязват източниците на Ройтерс.

Гръцките власти са започнали да подготвят банката за постепенно закриване - процес на ликвидация, който не означава незабавно спиране на дейността ѝ, но се очаква това да започне през втората половина на годината.

В случай на постепенна ликвидация, вложителите, които към септември миналата година са имали над 17 милиарда евро в банката, ще бъдат защитени от гръцката схема за гарантиране на депозитите, при която са защитени до 100 000 евро от всеки депозит.

Всяко закриване на банка в Гърция, чието бъдеще ще определи оцеляването на еврозоната, ще бъде много чувствителен въпрос, отбелязва Ройтерс. Нито една от големите банки в страната не беше ликвидирана по време на кризата. Представители на управляващите обаче са на мнение, че останалите пари от помощта за Атина - около 7 милиарда евро в момента, с възможност да  бъдат отпуснати допълнително 25 милиарда евро от спасителния фонд на ЕС и МВФ - са недостатъчни за рекапитализиране на всички банки и някои от тях ще трябва да бъдат пожертвани, за да бъде осигурено бъдещето на най-големите.

АТЕ банк, която се провали на паневропейските тестове за устойчивост миналия юли, е отпуснала кредити на стойност над 20 милиарда евро по данни от септември 2011 година. Банката излезе от рамките на чисто земеделското кредитиране и се впусна в повсеместно търговско банкиране между 2000 и 2009 година, което ѝ докара тежки загуби от лоши кредити на фермери и потребители, а освен това отписа голяма част от държаните от нея гръцки държавни облигации.

Сред редките случаи на закриване на европейски банки заради кризата в Европа са Англо-Айриш банк (Anglo Irish Bank ) и германската Вест Ел Бе (WestLB). В Дания също бяха закрити няколко малки банкови компании, припомня Ройтерс.

Споделяне

Още от Балкани