ЕК настоява за временни мерки, докато се намери трайно решение с миграцията

ЕК настоява за временни мерки, докато се намери трайно решение с миграцията

Европейската комисия отново настоя във вторник за въвеждането на временни мерки по въпроса с миграцията, докато се намери трайно решение за промяна на правилата от Дъблин.

Не можем повече да продължаваме с решения "в крачка", заяви пред Европейския парламент в Страсбург еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос, цитиран от БТА. Той отбеляза, че макар броят на пристигащите в ЕС мигранти да намалява, расте политическата съпротива за намирането на трайни решения в областта на миграцията.

Румънското председателство на Съвета на ЕС днес отчете, че миналата година пристигналите незаконни мигранти са били 150 000 и това е най-ниското равнище от пет години насам. Според председателството тези данни се дължат на сътрудничеството с държави извън ЕС и затова усилията в тази посока трябва да продължат.

В последвалите изказвания групата на Европейската народна партия (ЕНП) отбеляза, че досега са били разгледани седем предложения за промяна на правилата от Дъблин. Липсват достатъчна решимост и политическа воля за промяна, коментира групата на ЕНП.

Групата на социалистите и демократите заяви, че отговорността е в Съвета на ЕС. Социалистите призоваха за одобряването на общ и траен подход, основан на европейските ценности.

Европейските реформатори и консерватори (ЕКР) уточниха, че днес по света има 16 милиона преселници и заявиха, че ЕС не може да приеме всички. Според ЕКР е необходимо външните граници на ЕС да бъдат защитени, а държавите от тази част на Общността да получат подкрепа.

Групата на либералите (АЛДЕ) настоя защита да бъде предоставена само на мигрантите, които отговарят на изискванията за получаването на убежище. Според АЛДЕ останалите трябва да бъдат връщани там, откъдето са дошли.

Групата на Зелените коментира, че отпусканите от ЕС средства за решаване на предизвикателствата с миграцията попадат в авторитарни режими. Ако ЕС се превърне в крепост, това ще бъде в разрез с европейските ценности за човешкото достойнство, добавиха от тази парламентарна група.

Европейската обединена левица отбеляза, че липсата на споразумение по промените на правилата от Дъблин води до човешки жертви.

Групата "Европа на свободата и пряката демокрация" посочи, че годишно ЕС харчи 49 милиарда за разселване или връщане на мигранти.

От групата "Европа на народите и свободата" коментираха, че политиката на германския канцлер Ангела Меркел е напълно провалена, а ЕС дава пари на корумпирани диктатори, за да се справи с притока от мигранти. От тази група призоваха ЕС да възстанови и да затвори границите, както и да бъдат осигурени средства за Унгария, Полша и Италия, където властите се възпротивяват на настояванията да улеснят идването на още мигранти.

Споделяне

Още от Европа

Как да се подходи с новата детска болница?