ЕК не допусна референдум за Брекзит в другите страни от ЕС

ЕК не допусна референдум за Брекзит в другите страни от ЕС

Европейската комисия отказа да допусне произвеждане на референдум, в който гражданите на ЕС да се произнесат по въпроса за оттеглянето на Великобритания от Общността, предаде БТА от Брюксел в сряда.

Предложеното наименование на допитването бе "Референдум в ЕС дали европейските граждани искат Великобритания да остане или да напусне". Еврокомисарите днес са решили, че поставеният така въпрос излиза извън правомощията на ЕС. Макар ЕК да съжалява за решението на Великобритания да напусне, уважава резултатите от референдума, се посочва в съобщение на институцията.

Комисията днес трябваше да прецени дали допуска регистрирането на гражданска инициатива. В случай на положително решение инициаторите щяха да разполагат с възможността да съберат подкрепа от поне един милион подписа на граждани на поне седем държави от ЕС. С осигуряването на такава подкрепа европейска гражданска инициатива може да настоява комисията да предложи законодателно действие в области, в които има пълномощия.

ЕК отбелязва, че според правилата не са допустими инициативи, които явно са извън обхвата на нейните отговорности, или които са злоумишлени, лекомислени, груби или в разрез с ценностите на ЕС.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа