ЕК не коментира възможността Газпром и Милер да влязат в забранителния списък

Европейската комисия отказа да потвърди или отхвърли възможността Газпром и ръководителят на дружеството Алексей Милер да бъдат добавени в забранителния списък на ЕС, предаде БТА от Брюксел в сряда.

 

Говорителите на комисията бяха попитани дали подобни санкции могат да бъдат наложени заради твърденията на премиера на Украйна Арсений Яценюк за "кражба на украински газ" при присъединяването на Крим към състава на Руската федерация.

Списъкът (с дружествата и гражданите, на които ЕС налага забрана за пътуване и замразяване на имущество) остава отворен, заяви Мая Кочиянчич, говорител на върховния
представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън. Работата по подготовката на третото равнище на санкции (в областта на икономиката) срещу Русия продължава и е доста напреднала, но засега няма какво да добавим, посочи тя.

Няма да спекулираме, допълни говорителят на ЕК Пиа Хансен.

По-рано тази седмица Съветът на ЕС по външни работи разшири списъка с руски дружества и граждани, спрямо които са наложени санкции от т. нар. второ равнище - налагане на забрана за издаването на визи и блокирането на собственост на територията на Общността.

Споделяне

Още от Европа