ЕК не приема искането на Германия да бъде изпратен ”бюджетен комисисар” на Гърция

Европейската комисия (EK) отхвърли призивите на Германия да бъде изпратен комисар от еврозоната, който пряко да контролира бюджетната политика на затъналата в дългове Гърция, съобщи Асошиейтед прес.

Според комисията "изпълнителната власт трябва да остане изцяло отговорност на гръцкото правителство, което се отчита пред своите граждани и институции".

По-рано стана ясно, че Германия е предложила на партньорите от еврогрупата назначаване на "бюджетен комисар" за Гърция.

Според германската идея комисарят  ще може да налага вето върху финансовите решения на гръцкото правителство, ако прецени, че те не отговарят на бюджетните цели, поставени от международните кредитори.

От гръцкото правителство съобщиха обаче, че Атина няма да предаде контрола над държавния си бюджет на Европейския съюз, дори при условие да не получи втория спасителен пакет.

”Гърция няма да обсъжда подобна възможност. Несъмнено няма да го приемем, това е въпрос на национален суверенитет”, посочви представител на гръцкото правителство.

В близките дни еврогрупата ще обсъди окончателните условия за следващия спасителен пакет за Гърция от 130 милиарда евро. Без него страната ще изпадне във фалит преди края на март.

Премиерът Лукас Пападимос увери, че страната му ще приключи преговорите с частните кредитори до дни. Остава нерешен спорът за размера на лихвите по еврооблигациите, а сделката трябва да е готова до три седмици.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?