ЕК не смята, че демокрацията в Унгария е под системна заплаха

Унгарският премиер Виктор Орбан.

Европейската комисия (ЕК) не намира, че демокрацията, върховенството на закона и основните права в Унгария са под системна заплаха. Това гласи позицията на ЕК, заявена снощи пред Европейския парламент (ЕП). Евродепутатите разгледаха възможността правото на глас на Будапеща в Съвета на ЕС да бъде временно замразено.

Комисията откри няколко наказателни процедури срещу Унгария за неспазване на общностното законодателство, отбеляза еврокомисарят по правосъдието Вера Юрова. Тя посочи, че комисията наблюдава няколко открити въпроса, сред които са отношението към търсещите убежище, дискриминацията на ромите, отношенията с неправителствените организации, някои произнесени съдебни присъди, състоянието на медиите, плановете за строеж на нови ядрени мощности, корупцията при обществените поръчки.

Въпреки някои поводи за тревога, ЕК не намира, че са налице предпоставките за откриване на процедура по въпроса за върховенството на закона, заяви Юрова. По-рано тази година ЕП призова комисията да пристъпи към първата фаза от тази процедура със започването на задълбочено наблюдение по отношение на състоянието на демокрацията и законността в Унгария. Евродепутатите очакваха от комисията да оцени дали Унгария допуска системни нарушения на основните ценности на ЕС.

Споделяне

Още от Европа