ЕК не смята да отменя визите за граждани на страни като Турция или Украйна

ЕК не смята да отменя визите за граждани на страни като Турция или Украйна

Предложение на Германия и Франция за улесняване на временната отмяна на правото на безвизови пътувания до страните членки на ЕС, беше посрещнато хладно от Брюксел, предаде Ройтерс.

Говорителка на Европейската комисия заяви днес, че правилата на ЕС за визите и безвизовите пътувания вече съдържат обща клауза за суспендиране на визовата либерализация, която може да бъде задействана за всяка страна, ползваща се от правото за безвизово пътуване до съюза.

Европейската комисия понастоящем няма намерение да предлага преразглеждане на съществуващия механизъм, каза говорителката, чието име Ройтерс не цитира.

В четвъртък Париж и Берлин излязоха с подобно съвместно предложение. В него се предлагаше ЕС да създаде механизъм, който да позволява бързото и временно отменяне на режима за освобождаване от европейски визи, от който се ползват трети страни.

Суспендирането ще влезе в сила, ако един от критериите за визова либерализация не е спазван. Преустановяване на визовата либерализация може да има и в случай на приток на граждани от трети страни, които остават в ЕС след изтичането на периода, в който могат да пребивават там без визи, припомня Франс прес, цитирана от БТА.


Съгласно плана на Берлин и Париж всяка страна членка на ЕС би могла да получи правото да суспендира безвизовите пътувания за шест месеца, докато страните членки не гласуват с квалифицирано мнозинство за отмяната на суспендирането, допълва Ройтерс.

В предложението на Берлин и на Париж се предвиждаше ускоряване на механизма за суспендиране на визовата либерализация. Сега този процес отнема най-малко 9 месеца, припомня Ройтерс.

ЕС води преговори с Турция, Грузия, Украйна и Молдова за визова либерализация.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?